גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרון הפשוט ככל הנראה יהיה ממשלת אחדות, אך באופן אירוני ליברמן יהיה זה שיישאר בחוץ

רוטציה, החלטה של בג"ץ שראש ממשלה לא יכול לכהן עם כתב אישום, לא משנה תחת איזו נוסחה - נראה כי הפתרון הפשוט ביותר להקים פה ממשלה הוא אחדות ● בדרך תעמוד רק הברית הקדושה עם החרדים ועמדותיהם של לפיד ויש עתיד ● דעה

בני גנץ, בנימין נתניהו / צילום: כדיה לוי, מאיר אמירי
בני גנץ, בנימין נתניהו / צילום: כדיה לוי, מאיר אמירי

עכשיו היא עת המבחן של העצבים החזקים, היכולות הפוליטיות ושחקני הפוקר הטובים ביותר. שעתם של מנהיגים לשכנע את אנשיהם כי אין ברירה וצריך לסטות מההבטחות, ואת יריביהם לוותר על עקרונות שעליהם הצהירו בקמפיין. שעתו של ראש ממשלה לקפד כל ניצן של מרד כדי להציג חזית אחידה ולהכריח את היריב להתקפל.

נאומו הלילי של בנימין נתניהו אמש פתח את הדלת מהליכוד לממשלת אחדות, כשהוא מספק את התירוצים לבוחריו - האחד הרגיל, איראן וכו'; והשני סכנת כניסת המפלגות הערביות הלא ציוניות לקואליציה, כשאנו ב"סכנה קיומית". נתניהו התעלם מהקריאות "לא רוצים אחדות" מהקהל, והצהיר כי יפעל להקמת ממשלה "שמאגדת רבים רבים בעם, ולא מדירה אף אחד שמאמין במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי", כלומר כל המפלגות למעט המשותפת ואולי עם בעייתיות מסוימת של המחנה הדמוקרטי שיצא נחרצות נגד חוק הלאום.

שעה קודם לכן, בנאום בשתיים וחצי בלילה, אמר בני גנץ כי המטרה היא הקמת ממשלת אחדות רחבה ככל שניתן, ולא פסל אף אחד, לרבות נתניהו. אולי זה הסימן הראשון לקליעת החבל שיוריד אותו מעץ הצהרות הקמפיין.

אחדות היא אם כן כעת רצון שני הצדדים, אבל ראשית בואו נפסול את האפשרויות האחרות. על פניו אין אפשרות להקמה של ממשלה צרה, לא מימין ולא מרכז שמאל. ליברמן לא יכול ולא רוצה לרדת מעץ המחויבות לא לשבת עם החרדים והחרד"לים, ולתמוך רק בממשלת אחדות בלעדיהם; ומנגד הוא כמובן לא יסכים לממשלה הנשענת על גוש חוסם עם המשותפת. ועם זה, בליכוד ניסו ומנסים לפתותו בתפקיד שר הביטחון וכן בהבטחות לקבל את רוב דרישותיו בענייני דת ומדינה, ככל שיוכלו לקבל מהמפלגות החרדיות. בד-בבד דאג ראש הממשלה נתניהו לסנדל את שותפיו לגוש הימין-חרדים ולהצהיר כי הם עדיין איתו וימליצו עליו לנשיא.

אלא שגם בצד השני לא בדיוק ממתינים. מיד עם היוודע התוצאות הכריזו בכחול לבן על הקמת צוות משא-ומתן, ובמקביל כבר החלו גישושים ושיחות עם שותפים פוטנציאליים מימין, ליברמן כמובן, בנט וגפני הם הכתובות נכון לעכשיו, אלא שכל אלה כבר חידשו הלילה את הצהרת האמונים לנתניהו. העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי הן השותפות הטבעיות שהכריזו כבר על תמיכה בגנץ.

השותפה הפוטנציאלית הבעייתית יותר היא הרשימה המשותפת, שתהיה הרשימה השלישית בגודלה בכנסת. ההצבעה בקלפיות הערביות עלתה מפחות מ-50% באפריל ל-62% כעת - עלייה יחסית של יותר מ-20% שעיקרה תגובה לאמירות של נתניהו ואחרים בימין נגד הערבים. איימן עודה כבר הכריז ב"גלובס" באפריל וב"ידיעות אחרונות" באוגוסט כי הרשימה המשותפת תשקול שיתוף-פעולה קואליציוני כלשהו עם גנץ. גם האמירה הזו הוסיפה כנראה קולות לרשימה המשותפת, שכן הציבור הערבי רוצה - כך לפי סקרים שנעשו - להיות שותף בהחלטות הנוגעות לו ולהפסיק לשבת בצד במשחק הפוליטי. ואם גנץ יפנה לרשימה המשותפת ברצינות, הוא יגלה כי שיתוף-הפעולה הפוליטי הזה הוא בהישג יד, ואפילו בל"ד לא תכשיל מהלך כזה, שם הם בשלים.

אתמול אמר יו"ר בל"ד לשעבר וחבר הכנסת לשעבר ג'מאל זחאלקה ל"גלובס" כי לכשתובא הצעה רצינית להחלטה, גם בל"ד תתמוך בהמלצה לנשיא על גנץ, שאותו הגדיר "רביניסט", ואפילו גוש חוסם אם יינתנו התמורות הנכונות. וזה שינוי של ממש בעמדת התנועה.

אבל גנץ עומד בפני דילמה: אם ישתף את הרשימה המשותפת, הוא יפסיד את אביגדור ליברמן, ובלעדיו ככל הנראה אין לו קואליציה. כמו כן, חלקים גדולים בכחול לבן מזוהים עמוק בימין, לרבות אחד מארבעת המנהיגים, שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, ואלה יתקשו להיות בחיבור פוליטי עם הרשימה המשותפת.

כל זה מוביל לפתרון לכאורה פשוט - ממשלת אחדות. שתי המפלגות הגדולות יכולות להקים ממשלה כזו לבדן, והאידאולוגיות שלהן קרובות מספיק ליצירת קווי יסוד קואליציוניים. אלא שבחדר נמצא הפיל העצום של כתבי החשדות, בואכה כתבי אישום נגד נתניהו. גנץ חזר ואמר וחזר ואמר כי לא ישב עם נתניהו עם כתבי החשדות, ויהיה צורך בסיבה רצינית מאוד או בנוסחה מתוחכמת במיוחד לאפשר חיבור ביניהם.

אישיות מרכזית במהלך היא אריה דרעי, חסיד מושבע של ממשלות אחדות, ואם מישהו יוכל למצוא נוסחת קסם לחבר בין גנץ ונתניהו זהו מנהיג ש"ס, הפוליטיקאי המנוסה בשטח. הוא יסייע במשימה לנשיא ראובן ריבלין, שכבר הבטיח כי יעשה הכול כדי למנוע בחירות שלישיות. לפי דיווחים, ריבלין מתכוון לזמן אליו את גנץ ונתניהו להתייעצויות אישיות ולנסות להביא לפתרון להתרת הפלונטר.

נוסחה אפשרית לאחדות היא כמובן רוטציה בראשות הממשלה על רקע התיקו בין כחול לבן לליכוד, ופרישה של נתניהו אם וכאשר יוגש נגדו כתב אישום. אם נתניהו יסרב, בג"ץ עשוי לסייע לו להחליט, בקבלת החלטה שגם ראש ממשלה חייב לפרוש אם יש נגדו כתב אישום, כפי שקבע לפני 20 שנה בסוגיית דרעי לגבי שרים עם כתבי אישום.

ויש מי שהעלה אמש בכחול לבן את האפשרות לעסקה עם נתניהו, ולפיה הוא יפנה את מקומו תמורת ביטול כתבי האישום. בכחול לבן פנטזו שהליכוד יביא להדחת נתניהו במקרה שאין לו קואליציה, אבל האפשרות הזו בעלת סיכויים קלושים במיוחד. נתניהו שולט בליכוד, ולמתחריו הפוטנציאליים אין מספיק כוח או נכונות לצאת למאבק כמעט חסר סיכוי שיגרום קרוב לוודאי להרחקתם מהמפלגה.

האירוניה תהיה שממשלת אחדות כזו לא תכיל קרוב לוודאי את מי שחולל את הבחירות השניות האלה והטיף כל העת לאחדות - אביגדור ליברמן. נתניהו והליכוד יעדיפו להמשיך את הברית הקדושה עם החרדים במקום עם ליברמן, הנתפס כבוגד בליכוד. וגם לגנץ, בניגוד ללפיד, יהיה נוח יותר לפתח את הקשר עם הגוש החרדי, שלו יש נתח גדול בפוליטיקה הישראלית. במקרה כזה עשוי לפיד על מפלגת יש עתיד לפרוש מכחול לבן ולפרק את השותפות.

ונזכיר כי ההגדרה המדעית של הפוליטיקה היא מאבק על כוח, וההגדרה המעשית היא אמנות האפשר.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית