גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst
נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

שבוע לאחר שמנהיג האופוזיציה ברוסיה אלכסיי נבלני מת בכלא הארקטי, נפגשה אשתו יוליה נבלניה עם עוזריו האבלים כדי לדון בשאלה מה הלאה. זו הייתה שאלה גדולה לא רק עבור מי שהתקשה לקרוא תיגר על ממשלתו של הנשיא המכהן ולדימיר פוטין, אלא עבור האופוזיציה הרוסית כולה.

הצוללת | החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם
ראיון | "הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים" 

הפלישה של רוסיה לאוקראינה ב־2022 והדיכוי האכזרי של פוטין את המתנגדים שלה פיזרו את האופוזיציה הפוליטית, והובילו קבוצות שונות ממנה להתבסס בערים מערביות.

בלונדון איל האנרגיה לשעבר מיכאיל חודורקובסקי עוזר לגבש ועדה נגד המלחמה; בארה"ב אלוף העולם לשעבר בשחמט גארי קספרוב עומד בראש ארגונים המקדמים דמוקרטיה ברוסיה; בתל אביב משפיען הרשת מקסים כץ מפרסם מסרים פוליטיים.

מקסים כץ. שולח מסרים פוליטיים ביוטיוב, מתל אביב / צילום: צילום מסך יוטיוב

אבל מאמצים כאלה לא הצליחו להשפיע רבות על הרוסי הממוצע, או להניע הפגנות במדינה שבה אפילו פעולות קטנות של אי־הסכמה אינן חוקיות כיום. יתרה מכך, רבות מקבוצות האופוזיציה מפולגות בעקבות מאבקים פנימיים שנגרמו בחסות הניסיונות של פוטין להחליש אותה.

כעת הקבוצות הללו תולות את תקוותן ביוליה נבלניה (אלמנתו של נבלני), שהבטיחה להמשיך במאבקו של בעלה ולעזור להוביל את הקרן שלו למלחמה בשחיתות (FBKׂׂ), שעברה לליטא לאחר שרוסיה הוציאה אותה מחוץ לחוק לפני שלוש שנים בטענה שהיא "קיצונית". הן קוראות לאופוזיציה להתאחד ולעמוד מאחורי נבלניה ואחרים במועצה רשמית.

יוליה נבלניה. הבטיחה להמשיך במאבקו של בעלה, אך נעלמה מהרדאר / צילום: Associated Press, Ebrahim Noroozi

"נהיה הרבה יותר חזקים עם קואליציה אמיתית של האופוזיציה", אמר כץ, פוליטיקאי רוסי לשעבר, שיש לו שני מיליון מנויים ביוטיוב, רשת שאינה חסומה ברוסיה, בניגוד לפלטפורמות המדיה החברתיות המערביות הגדולות. "עלינו לשבת יחד מאחורי שולחן משותף ולבנות אסטרטגיה מתואמת".

70 איש מפיקים קטעי חקירות

לאורך ההיסטוריה קבוצות אופוזיציה בגלות איחדו כוחות כדי לעורר תמיכה בקרב ממשלות אוהדות בעולם ולארגן התנגדות למשטר האוטוריטרי או להנהגה השלטת בארצם.

במהלך מלחמת העולם השנייה ממשלת פולין הגולה בלונדון תמכה בהתקוממות מזוינת בוורשה הכבושה בידי הנאצים. במקרה חדש יותר, ב־2020, הואשם מנהיג בלארוס אלכסנדר לוקשנקו בזיוף הבחירות לנשיאות, והוביל את תומכי יריבתו העיקרית סבטלנה טיכנובסקאיה להכריז עליה כזוכה ולגבות את הקמפיין שלה נגדו - כל זאת מהגלות שלה בליטא.

מאז ביקורה של נבלניה ב־FBK בימים שלאחר מות בעלה והודעתה שתשתלט על מורשתו, היא נסוגה מאור הזרקורים ולא התראיינה לגבי תוכניותיה. קירה ירמיש, הדוברת שלה, אומרת שהתוכניותיה העתידיות עדיין בתהליך עבודה.

הקרן מאשימה את הקרמלין באחריות להריגתו של נבלני. ממשלת רוסיה בתגובה מכחישה את הנאמר. עוזרו של נבלני, לאוניד וולקוב, עדיין מתאושש מתקיפה של אלמוני בווילנה בחודש שעבר, שהדאיגה את הגולים הרוסים באזור.

בווילנה העתיקה והציורית, על פני שתי קומות של בניין משרדים ברחוב מרוצף אבן, משתרע המשרד של FBK. צוות של 70 דוברי רוסית מפיק קטעי חקירות וידאו החושפים שחיתות ברוסיה ומגיש תוכניות חדשות יומיות על פוליטיקה, שצולמו בכמה אולפנים באתר.

המסדרונות מלאים בזיכרונות מסרטונים שבהם שיחק נבלני בתפקיד הראשי. המשרדים נקראים על שמות חדרים המופיעים בתוכנית הקרן, שפורסמה ב־2021 במסגרת חקירה שחשפה ארמון עצום מהים השחור, שלדברי נבלני שייך לפוטין. מסך אינטראקטיבי מדרג את הפופולריות של חשבונות המדיה החברתית של העובדים ואת שיעור הציוצים היומיים שלהם. הצוות הראשי נמצא בארגון יותר מעשור, מאז שנבלני הקים אותו, ב־2011. "ישבנו יחד בכלא, ספגנו יחד מכות מהמשטרה", אמר רוסלן שבדינוב, ראש צוות הווידאו, בן ה־27. "עכשיו כל אחד מאיתנו מרגיש חובה להמשיך את המורשת שלו".

FBK לא חושפת את מקורות המימון העיקריים שלה, אבל לדברי גורמים בה, עמותות שונות ותורמים פרטיים מסייעים לה. הסרטונים שהיא מפרסמת גורמים לרוסים לשלוח לה תרומות, בדרך כלל בדמות מטבע קריפטוגרפי, כך לפי הדיווחים שלה. מנהל הקרן איבן ז'דנוב מציין כי ערוצי היוטיוב של הקבוצה מגיעים ל־17 מיליון איש בחודש ברוסיה.

מאבקים פנימיים באופוזיציה

זו אינה הפעם הראשונה שנעשים מאמצים לאחד את האופוזיציה הרוסית, אך עד כה הם לא החזיקו מעמד. מועצת תיאום שהוקמה לאחר ההפגנות במוסקבה ב־2012 הסתיימה בחילוקי דעות בין 45 חבריה והתפרקה בתוך שנה. בשנת 2018 אסף נבלני כמה סיעות אופוזיציה כאשר התמודד לנשיאות, אך בסופו של דבר נאסר עליו להצביע.

פעילים בגלות מתקשים להישאר מעודכנים עם המתרחש ברוסיה. יוליה גלימינה, אחת הפוליטיקאיות הבודדות מהאופוזיציה שעדיין שוהה במדינה, למרות שנאסר עליה להתמודד בבחירות לאחר שסומנה כסוכנת זרה, מספרת שחלק גדול מחברי האופוזיציה בחו"ל כבר לא מבינים מה חושבים ומרגישים הרוסים. "קשה מאוד לשמור על קשר עם המציאות כאן", אמרה.

הפגנות נגד פוטין בברלין. פעילים בגלות מתקשים להישאר מעודכנים / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

הטלוויזיה הרוסית, שבשליטת המדינה, רומזת באופן קבוע על מאבקים פנימיים של האופוזיציה כדי להכפיש את פעיליה, שרבים מהם מחוקקים ושרי ממשלה לשעבר.

וולקוב פרש מתפקידו במועצת המנהלים של הקרן והתנצל בפומבי בשנה שעברה. זאת לאחר שהופיעו ראיות שלפיהן הוא לחץ על האיחוד האירופי להסיר את הסנקציות על איש העסקים הרוסי מיכאיל פרידמן. ביום רביעי ערער פרידמן בהצלחה על הסנקציות של האיחוד האירופי בבית המשפט. אבל לעת עתה הוא עומד בפני סנקציות, והאיחוד האירופי יכול לערער על החלטת בית המשפט.

מכתבים עם רעיונות מהכלא

רוב חברי האופוזיציה מסכימים על אסטרטגיה כפולה. ראשית, הם שואפים להגביר בהדרגה את חוסר שביעות הרצון ברוסיה ולשמור על תמיכתם של 10%-20% מהתושבים שאינם מרוצים מהנשיא. שנית, הם רוצים לנצל כל תסיסה במדינה ולהפוך אותה למחאת רחוב סביב כל מנהיג שיופיע.

"אני מוכן לגבות גם את השטן אם הוא יעזור לערער את היציבות במשטר הזה", אמר חודורקובסקי, שריצה מאסר של עשר שנים בכלא הרוסי לאחר שהקים תנועת אופוזיציה ב־2003. "אין אנשים טובים במשטר פוטין".

ערוצי יוטיוב שמנהלים חודורקובסקי ופעילים גולים אחרים משדרים נרטיב שסותר את הקו של הקרמלין לעשרות מיליוני מנויים בכל יום.

לחלקם יש השפעה ברורה. באחד הסרטונים של הקרן למשל נטען כי ראש עיר שנפגעה משיטפונות באזור האורל ברוסיה רכש דירות למשפחתו בדובאי ובערב הסעודית. הסרטון צבר יותר מ־1.5 מיליון צפיות ב־24 שעות והוביל להתנצלות פומבית מצד ראש העיר וסילי קוזופיצה, הנתמך בידי הקרמלין.

ולדימיר מילוב, סגן שר האנרגיה לשעבר ובן בריתו של נבלני, המתגורר בווילנה, אמר כי ערוצים כאלה הם הדרך היעילה ביותר לפרוץ את מונופול המידע של מוסקבה ולערער את תמיכתו של פוטין בבית. "לפני עשר שנים היו לנו הרבה מפלגות פוליטיות, אבל לא הייתה לנו גישה לקהל", אמר. "כעת טווח ההשפעה של שידורי האופוזיציה גדול בהרבה מזה של תחנות הרדיו המערביות שהיו במהלך המלחמה הקרה".

הפילוסופיה של נבלני הייתה לתכנן כל הזמן דרכים חדשות ללחוץ על פוטין. הוא נשאר מעורב בעבודתה של FBK עד מותו, ושלח מכתבים מהכלא עם רעיונות לאפליקציה שהקרן השיקה לפני הבחירות לנשיאות בחודש מרץ, כדי לייעץ לתומכיה כיצד להצביע בדרכים שיכולות לערער את פוטין. במפגן אחדות נדיר קראו המנהיגים הפוליטיים הגולים לבני ארצם לבקר בקלפיות במועד שנקבע מראש במופע אילם של התנגדות.

אמנם פוטין ניצח עם 88% מהקולות, והבטיח קדנציה נוספת של שש שנים, מה שעלול להפוך אותו למנהיג רוסיה בעל הכהונה הארוכה ביותר מאז סטלין. אבל ז'דנוב, מנהל ה־FBK, אמר כי ההצבעה של רוסים מתנגדים אפשרה ליריביו לראות שהם לא לבד, ונתנה לאופוזיציה הזדמנות להזכיר לתומכיה שהיא לא שכחה אותם.

"יכול להיות שכל אלה הן טיפות בים, אבל יחד הן עושות את ההבדל", אמר ז'דנוב. "אנחנו נלחמים בדיקטטורה הכי קשה בעידן שלנו, ולצפות שפתאום נתקן דברים - זה נאיבי".

עוד כתבות

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם