גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעביר את זה הלאה

האינטרנט היא מגרש משחקים לרעיונות שמשכפלים את עצמם. אנחנו רק השליחים שלהם [הערת העורך: כבר שמעתי על זה ממישהו אחר]

*מה משותף לרכילות בקנה-מידה המוני, לניסיונות הונאה בהיקף רחב, לתפיסות-עולם מדעיות ופילוסופיות, לטוב-לב שסופו הטרדה, להתמודדות עם סכנות ההאקרים ברשת, לטכניקות פרסום עדכניות, לאמונות דתיות ואידיאולוגיות ולאבולוציה?

כל הדברים המאוד-שונים האלה הם ביטוי למצבי צבירה ושינוע של מידע, שהנם חדשניים וייחודיים לרשת. כולם נשענים על מנגנון דומה להעברה של מידע, ידיעה או דעה - בין אנשים, מקומות ודורות. כל אחד מהמקרים הללו הוא ביטוי מבוסס-רשת להפצה כמעט-ספונטנית של דעות וידיעות, הנשענת על דוא"ל ומסרים מיידיים. לפעמים ההפצה הזאת של דעות וידיעות נעשית בצורה של Buzzword (באזז-וורד), או באמצעות Meme (מים, על משקל מין). תופעות הבאזז-וורד והמים קשורות זו בזו ובאופני החשיבה ברשת, ועוזרות להגדיר את אופיה החדש של התרבות שלנו.

באזז-וורד ("זמלול" בעברית) הוא הכינוי הקצת מזלזל שניתן למילים ומושגים התופסים תנופת פופולריות. אלה הרעיונות, הכותרות או המושגים המנסרים בחלל האוויר ממש ברגע זה. מחר יעטפו בהם דגים. באזז-וורדס הם מושגים אופנתיים; הם עושים רושם, אולי אף רושם יותר גדול על מי שלא מבין. הם נפוצים ומתפרצים כמו מגפה או מחלה מידבקת. אבל הם גם מהווים מצע משותף למה שמגדיר אותנו ואת מחשבותינו.

מים ("מם" בעברית) הוא מושג שהומצא על-ידי הביולוג הבריטי ריצ'ארד דוקינס, כדי לתאר יחידות מידע משתכפלות. דוקינס, אחד ממדעני האבולוציה הגדולים של כל הזמנים, טוען שכללי האבולוציה פועלים לא רק על החיים הפיזיים והביולוגיים, אלא גם על התרבות. כביולוג, הוא מתעניין במנגנונים המבטיחים המשכיות ושינוי של מינים; אבל מתוך התעניינות בביולוגיה, התפתחה אצלו תיאוריה שיש לה תרומה מעניינת להבנת האינטרנט ותרומתה(?) החברתית.

בביולוגיה, הגנים (והכרומוזומים הנושאים אותם) ממלאים את תפקיד המשכפל הטבעי המניע את גלגלי האבולוציה. במנגנון של הגן יש משהו שמבטיח את המשכיות המינים ותכונותיהם, כמו גם את האפשרות לעצב, לשנות ולשכלל את התכונות הללו. הגן, קובע דוקינס בספרו "הגן האנוכי", הוא הגרעין שסביבו סובבת האבולוציה: אלה לא בני-האדם והיצורים החיים שמשתמשים בגן כדי להעביר תכונות לדור הבא ולהבטיח המשכיות. להפך: זה הגן שמנצל את היצורים החיים כדי להנציח את המידע שבחובו. הגן הוא משכפל אולטימטיבי, והטבע חייב לו את טבעו.

כמו הגן בעולם הפיזי, המים הוא המשכפל בעולם הרעיונות. כמו שהגנים מצאו את הסקס כדי להשתכפל, המים מוצא דרכים לזנק מכאן לשם. מנקודת-הראות של המים, מוחות הם בסך-הכול כלי-תחבורה, מלון עובר-אורח זמני. הדינמיקה האמיתית של הטבע מתרחשת לא ברמת בני-האדם והקשר ביניהם; הסיפור האמיתי הוא הזרימה והמעבר של רעיונות ותפיסות, ואנחנו - מוחות ופיות, אוזניים עיניים וידיים - משמשים רק אמצעי אחסון ושינוע לרעיונות. המימים מזנקים מכלי לכלי כדי להתערבב אלה באלה, להשתכפל, לאפשר מוטציות ושינוי, ובעיקר - כדי להבטיח המשכיות.

ריגוש הוא מנגנון ההפצה הבא

באזז-וורדס ומימים הם המטבע העובר לסוחר כרעיונות, חדשות, עמדות, שמועות ואמונות, והם גם ההסבר לקיומן של תופעות אלו. דוקינס לא התייחס ספציפית לאינטרנט. אבל עכשיו, עם הדוא"ל ואתרי הווב, עם בלוגים ותוכנות מסרים מיידיים, יש למימים מנגנונים עוד יותר מהירים לשכפול, להפצה ולאבולוציה. האופן שבו באזז-וורדס ומימים מחוללים ברשת, עוברים מיד ליד ומקבלים תאוצה ותהודה, הוא אחד ממאפייניה העמוקים ביותר של האינטרנט.

העברה של בדיחה שהצחיקה אתכם אל תיבות הדוא"ל של חברים, או הפניה שלהם למאמר בעיתון שנגע בכם, הן דבר יום ביומו - צד א' מעביר לצד ב' מידע שנוצר על-ידי צד ג', והכול באמצעות הרשת. זה מעשה כמעט אינסטינקטיבי (ולפעמים כמעט אובססיבי). שימו לב איך בכל מאמר מקוון יש, דרך שגרה, כפתור המזמין אותך "להעביר לחבר". פרסומים אינטרנטיים רבים גם צועדים צעד נוסף, ומדווחים בטבלאות על מצעד פזמוני ההעברה לחבר. מה שמשתכפל באופן אינטנסיבי יותר הוא כנראה מים רב-ערך יותר. אז קדימה: זה הזמן להעביר את הטור הזה לכל מי שברשימת ה-Buddy List שלכם.

[הערת העורך: חבל על המאמץ. ממילא הוא ייבלע בין עשרות מכתבי-שרשרת שמבקשים תרומה לחולים ולנזקקים, מזהירים מפני תרמיות ומכמונות מהירות, מתריעים מפני וירוסים וסוסים טרויאניים, מוכרים משחקי פירמידה, ומבטיחים לך כל טוב - אם רק תעביר את המכתב לעוד עשרה אנשים]

אתה צודק. המימים והבאזז-וורדס תוקפים גם בהקשרים פחות ידידותיים, בין השאר בצורת מכתבי-התרעה היסטריים. לעתים תכופות אזהרות אלה מתבררות כהתרעת-שווא, ובתוך זמן לא רב עוקבת הודעה אחרת, מרגיעה, שמזהירה מפני הפצת שמועות לא מבוססות. אבל מובן שלא לומדים מהניסיון: בתוך זמן קצר גם הודעת ההתרעה הזו נשלחת בתפוצת נאט"ו, ועולה המון זמן ודאגה לשולח ולמכותבים. גם הצעות מפוקפקות להזדמנויות עסקיות זוכות לשכפול לא מרוסן. פעמים רבות, הודעות כאלה מגיעות עם שובל של תריסרי העברות. יד על הלב: מי מאתנו לא העביר פעם לאחרים את הבקשה לתרומה, או את ההבטחה לברכה? הגן של תאוות-בצע מצא את בן-זוגו בדמות המים של היתכנות ארוחות החינם.

באוניברסיטת MIT שבארצות-הברית מחולקים מדי שנה, במקביל לטקס חלוקת פרסי הנובל, פרסי האיג-נובל (משחק מילים שפירושו "ירוד"), המהווים פרודיה על פרסי הנובל. הפרס מוענק על-ידי Journal of Irreproducible Results ("המגזין לתוצאות שאי-אפשר לחזור עליהן") - כתב-עת משעשע המביט על המדע בעין מבודחת, שעורכיו הם חוקרים ידועי-שם. השנה הוענק הפרס בתחום הספרות למחברי "העוקץ הניגרי" - נחשול דוא"ל מניגריה, שמציע לנמען לחבור לכותב כדי להבריח אוצרות מידי משטרים עריצים ולעשות כסף קל. הסיפור כבר הפך לסימן-היכר של העידן הזה: סיפור ההתעשרות הקלה המובטחת, המשמש סיפור כיסוי להונאה קלה אף יותר. המכתבים האלה, שתפוצתם אדירה, מצליחים לסחוט דמעה או חיוך, אך קשה להישאר אדיש אליהם. לא פחות מן התוכן שלהם, מרגשת הנפיצות שלהם: זה כבר יותר מבדיחה שמספרים פעם אחת, ואחר-כך כבר מצחיקה. זה כבר סימן-היכר תרבותי.

באחד האמשים קיבלתי מידידה טובה העתק של דוא"ל מדאיג, שמזהיר משימוש בשקיות ניילון ומכלי פלסטיק לצורך אכסון, חימום או הקפאה של אוכל, ומתאר בלשון מקצועית כיצד החומר המסרטן דיוקסין, המצוי לכאורה בכלים הללו, מתפרק בעת השימוש במטבח. המכתב כתוב עברית גבוהה ומדויקת, ערוך בצורה מקצועית ומאירת-עיניים, ומייחס את ממצאי המחקר לחוקרים ידועים באוניברסיטה חשובה בארצות-הברית. הוא מנחה את קוראיו להשתמש מעתה אך ורק בכלי זכוכית בבישול ובאחסון "למען יאריכון ימיך", וכולל רשימת מחלות מפחידות שיפקדו את הסרבנים. הכותב גם מאיץ בקוראיו להעביר עותקים ל"משפחה, לידידים - ולכל מי שחשוב בחייכם" - וההוראות הללו מודגשות, כמקובל, במספר סימני קריאה!!!

יש בסיפור הזה בעיה אחת: לנאמר במכתב אין שום שחר. אבל במים הזה יש ניחוח דק ומפתה של אותנטיות - די כדי להוליך שולל את מי שהונע לשלוח את המכתב לידידתי. די כדי להניע אותה להעבירו לאחרים, מתוך דאגה כנה. בדקתי את מקורה של השמועה המופרכת הזו. מתברר שהמים הזה נולד בארצות-הברית ובאנגלית לפני כשלוש שנים, ומאז הוא סובב באינטרנט ותורגם לעשרים שפות לפחות.

הרבה אנרגיה ואמוציה הושקעו בשטות הזאת. מספיק אנשים התרשמו, השתכנעו, וחשבו לעצמם, "אעביר לחבריי; אם לא יועיל, לא יזיק". במילים אחרות, הקלות הכמעט-בלתי-נסבלת של משלוח דוא"ל עושה למימים של המתיחות הללו משהו דומה למה שהמצאת אמצעי-המניעה עשתה לסקס. אלא שהמשל לא לגמרי דומה לנמשל. אמצעי-המניעה אפשרו סקס עם פחות תוצאות ארוכות-טווח, ואילו האצת התפוצה של המימים דווקא איננה אינרטית.

מי שמעביר לחבריו מכתב שכזה מבטיח את המשכיותה של השרשרת. הרי מה הוא חושב לעצמו? "אני רק חוליית אמצע. בזבוז זמנו של הזולת הוא לא בעיה שלי, ובכל מקרה, הוא מפיץ את שמי בעולם. אז אשגר לרשימה הארוכה של ידידיי כל בדיחה או נבואת-זעם, ואקווה בסתר-לבי שאיחשב על-ידי חלק מנמעניי לחכם יותר ומקושר יותר". וכך הולכים להם הבאזז-וורד והמים מחיל אל חיל. או לפחות מ-Inbox ל-Inbox ומקורטקס לקורטקס.

מאחורי כל זה עומד כסף גדול

[הערת העורך: הכול מתחיל ונגמר בכסף. מי שמייצר חומר שמתחרה בדיוקסין, למשל, סופר עכשיו את הדולרים; אולי הוא אפילו עומד מאחורי הזבל התודעתי הזה. וכמו עם כל זבל, יש מי שיעשה ממנו כסף]

זה נכון. עוצמת המכפיל האדירה של ההעתקות וההעברות הבין-אישיות בדוא"ל לא נעלמה מעיני המפרסמים. על בסיס ניצול התופעה הזו פורח לאחרונה מקצוע חדש, "שיווק ופרסום ויראלי", שעניינו השימוש המתוכנן שעושים מפרסמים בנטייה האנושית לשתף אחרים במה שנגע בנו. קראנו מאמר, ראינו תמונה, שמענו שיר או צפינו בווידאו שמצא-חן בעינינו - אצבענו קלה על ההעברה הלאה. וכך יושבים להם פרסומאים ואנשי שיווק ומגרדים בפדחתם - איך ניצור תוכני פרסום שישנעו את עצמם מלקוח ללקוח?

סקס שיחק תפקיד מרכזי בהנעת גלגלי הפרסום של המאה ה-20. שלל מודעות פרסום, ממכוניות ועד למשחות שיניים, התהדרו דרך קבע בתמונת דוגמנית שהבטיחה, במשתמע, עולם של תענוגות למי שיקנה את המוצר. ואם הסקס רותם לצרכים מסחריים את האינסטינקט הפיזי שלנו במין, איך נרתום את האינסטינקט המנטלי לשיתוף? איך ננצל את נטייתם של אנשים להעביר לחבריהם את הפיקנטי והמעניין, המוזר והמצחיק, כך שבדרך-אגב תיעשה גם מלאכת הפרסום או השכנוע שלנו?

מבצעי שיווק ויראליים מיתולוגיים תועדו במספר תחרויות, אולימפיאדות של השיווק הוויראלי ומירוצים של המים. גם סביב מערכת הבחירות המתערבלת סביבנו בתחילת האביב של 2006 הולך ומסתחרר ענן מהמם של מימים ושל באזז-וורדס. כבר התחלנו לראות כמה ניסיונות של פוליטיקאים ופרסומאים לנצל את המומנטום המימטי. יהיה מעניין לעקוב איך יתפתחו הבאזז-וורדס של מערכת הבחירות הזאת, אילו מימים יומצאו. בפברואר כבר קיבלתי שישה עותקים של מצגת בעניין התסרוקת של הפוליטיקאי הישראלי. מי שיגר אותה, ולאיזו מטרה?

הגלגול החדש של מדורת-השבט

בהיבט רחב יותר, מעניין לראות איך הבאזז-וורדס והמימים המופצים ברשת מחזירים היבט של תקשורת המונים, אחרי שזאת הלכה והתפוגגה לאחרונה. ההיסטוריה של אמצעי תקשורת ב-30 השנים האחרונות הייתה של התכווצות ההמון. במקום שבו היו תחנת רדיו רבת-עוצמה, ערוץ טלוויזיה מוביל, גיבורי תקשורת ו"מדורות שבט" שסביבן התקבצו הכול, ניכר שינוי מרחיק לכת. נוספו הרבה תחנות רדיו. נוצרו המון ערוצי טלוויזיה בכבלים. ניבנו אין-סוף אתרי אינטרנט. הועם זוהרם של גיבורי התקשורת, כי יש כל-כך הרבה מהם. כבתה מדורת השבט המשותפת, והתחלפה באלפי נקודות אור קטנות. החגיגה של ריבוי הערוצים הורידה את המרכזיות, וביטלה את מנוף הריכוזיות.

ואולי זה רק נדמה לנו. המים והבאזז-וורד זקוקים לקהל ולקהילה שבתוכם ישתכפלו - וההעברה והשיתוף רבי-העוצמה של עותקי אותו מסר מחזירות אספקט המוני לתקשורת. האינטרנט, ככלי להעברה ולהנצחה של מימים, מחזירה בדלת האחורית את תקשורת ההמונים. המימים המשותפים מפיחים בתקשורת הזו רוח חדשה ואחרת, ומשמרים את הקהילה המשתפת בעקשנות שאינה נעקרת על-ידי הטכנולוגיה. גם בסביבה מרובת-ערוצים, אינדיבידואליסטית ומפורדת כמו האינטרנט, הם מוכיחים שרידות עקשנית.

קשה מאוד להדחיק את דחפי הסקס, והגנים מוצאים דרך להשתכפל, גם נוכח מגבלות, איסורים ומחסומים. באופן דומה, גם המימים מוצאים מוצא: הם רותמים את טכנולוגיית התקשורת החדשה לצורכי הנפיצות של עצמם, גם בניגוד למה שנראה בתחילה האופי שלה. גם בסביבה טכנולוגית, המפרקת לכאורה את המבנים החברתיים המסורתיים, הנסוגה מן ההמון אל הפרטי - המימים תופרים מחדש, לטוב ולרע, את הקהילות הנחוצות להם להמשכיותם. וכולנו רק סטטיסטים בסרט הזה. "

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר