גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל
ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

 

מלחמת חרבות ברזל הובילה את צה"ל להתייחס ברצינות רבה לאפשרות של היווצרות תסמונת פוסט טראומטית. החיילים עוברים אימון בכלים שנועדו מראש למנוע מהם לפתח אותה, ובסוף השירות הם עוברים תהליך שנמשך עד שבוע וכולל שיחות עם מומחים, כדי להקל את החזרה הביתה וההשתלבות בחיים הרגילים.

אחת השיטות שהוטמעו בקרב לוחמים בחודשים האחרונים פותחה על ידי עמותת שותפות מגן, ומטרתה למזער את הסיכוי לפיתוח פוסט טראומה בקרב חיילי מילואים וכוחות הביטחון. העמותה הוקמה ב-2019 על ידי מומחים בעלי רקע צבאי בתחום האיתור, ההכרה והטיפול בנפגעי טראומה בהיבטים הנפשיים המשפטיים. בשגרה היא עוסקת בהכרה בפוסט טראומה על ידי משרד הביטחון ומיצוי זכויות, וכעת גם בפן הרגשי.

השיטה פותחה על ידי ד"ר רוני סימונס, המנהל את המערך הקליני בעמותה. סימונס פיתח את הגישה בהתבסס על שיטת EMDR, המוכרת על ידי ארגון הבריאות העולמי לטיפול בפוסט טראומה, יחד עם טכנולוגיות של מציאות מדומה ושיטות מוכרות נוספות לוויסות רגשי והרפיה.

הלוחמים נפגשים בווילה באווירה ביתית, למשך יום אחד, ואחריו מקבלים הנחיות מוקלטות להמשך תרגול בבית. עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול.

"השיטה שלנו מתבססת על מספר רב של מחקרים, שמעידים על כך ש-90% ממי שחוו אירועים קשים על רקע מבצעי יחלימו בכוחות עצמם, מבלי לפתח פוסט-טראומה", מסביר סימונס. "מכאן, אנו משערים כי למוח יש מנגנון החלמה טבעי, והמודל הייחודי שבנינו פועל בתוך מנגנון זה.

"בשנים האחרונות נעשים ניסיונות לאמץ את כלי המציאות המדומה לטיפול במגוון רחב של בעיות גופניות ונפשיות. הטיפול באמצעות VR לטובת מיומנויות הרגעה וויסות נמצא כמאוד אפקטיבי במרכיבי העוררות והחרדה האופייניים לטראומה, ולכן ההתערבות שלנו בווילה היא בלימוד ותרגול מיומנות ויסות ספציפית".

להפחית את ההשפעה

שיטת ה-EMDR, שנמצאת במרכז הטיפול, פותחה כבר בשנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית ד"ר פרנסין שפירו מהמכון האמריקאי למחקר נפשי בפאלו אלטו. שפירו גילתה כי תנועות עיניים עשויות להפחית את עוצמת ההשפעה של זיכרונות טראומטיים.

לא ברור איך בדיוק הטיפול עובד, אולם נראה כי העלאת הזיכרון תוך כדי תנועות העיניים מאפשרת למוח לעבד אותו בדרך חדשה, ולמנוע ממנו להתקבע באופן שגורם לתופעות הפוסט טראומה. אלו כוללות פלשבקים, ביעותי לילה, חוסר יכולת להתרגל לזיכרון ועוד.

לדברי יזהר דוד, מייסד ויו"ר שותף בשותפות מגן, כ-300 אלף חיילי מילואים עברו במהלך המלחמה אירועים טראומטיים, אך רק אצל חלקם תתפתח התסמונת. המטרה היא להפחית מספר זה ככל הניתן.

"כמי שנפצע בפעילות מבצעית בשב"כ וחלה בפוסט טראומה עמה אני מתמודד יום יום, אני יודע כמה חשוב למנוע אותה ואפשר למנוע אותה", אומר דוד. "על מנת לתת מענה למצב, קבלנו החלטה בעמותה להיכנס לתחום המניעה והטיפול".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

טויוטה ישראל וקבוצת יוניון

לאחרונה התקיימה זו השנה השנייה תחרות Israel Earth Prize של טויוטה ישראל, והזוכה במקום הראשון ובמיליון שקל היא עמותת "חברים לרפואה" שנוסדה על ידי ברוך ליברמן ויחיאל לנדמן ז"ל.

העמותה מתווכת בין תרופות שלא נעשה בהן שימוש לבין חולים הזקוקים להן. בעת המלחמה הועברו דרכה כמיליון פריטי ציוד רפואי לחירום בעקבות אלפי פניות של גופים אזרחיים וחיילים שנזקקו לטיפול או היה עליהם להצטייד בתרופות באופן דחוף.

המשלוחים כללו כ-10 טונות של ציוד רפואי חיוני ותרופות שהועברו לחיילים בחזית, לתושבי הדרום הנצורים בביתם ולאלה שנאלצו לברוח ללא התרופות החשובות להם.

פרס הוקרה בסך 50 אלף שקל הוענק למיזם "חזית הבית", שהוקם על ידי משפחת רובינזון בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומבקש לתת מענה למפונים תחושה של בית בכל מקום בו הם שוהים, על טהרת הקיימות.

התחרות, ביוזמת קבוצת יוניון וטויוטה ישראל, מתפרסת על פני מספר שנים שבמהלכן מוענק סכום מצטבר של 5 מיליון שקל לפחות ליוזמות חדשניות מתחום הסביבה והקיימות.

מימין לשמאל: אנדרו חורש, מנכ''ל יוניון מוטורס; ברוך ליברמן, מייסד חברים לרפואה, קואיצ'י מיזושימה, שגריר יפן בישראל, ונציגי חברים לרפואה / צילום: רונן טופלברג

רנואר

לכבוד יום הולדתו ה-22 של החטוף אלמוג מאיר ג'אן, חברת האופנה רנואר מוציאה קולקציית חולצות עם כיתוב הקעקוע החרוט על זרועו, ALIVE. המהלך בוצע בשיתוף האמנית קוקטית (שירה ברזילי) ובני משפחתו. הקולקציה תימכר באתר רנואר, וכל הרווחים יועברו כתרומה למטה משפחות החטופים.

לדברי יפעת פסטרנק, סמנכ"לית השיווק של רנואר, "העבודה על הקולקציה הזאת, עם קעקוע שקיבל מיד אחרי ה-7 באוקטובר משמעות חדשה ומצמררת, קורעת את הלב ומזכירה לכולנו מה חשוב באמת - להחזיר את כולם הביתה".

מחיר חולצה עומד על 130 שקל. קישור לרכישה: https://t.ly/ivE5s

פאלאס מודיעין

בבית הדיור המוגן מקבוצת עזריאלי מקדמים מיזם להנצחת זכרה של סמ"ר ים גלס ז"ל, שהייתה תושבת מודיעין מכבים רעות.

גלס ז"ל שירתה כמפקדת תצפיתניות במוצב נחל עוז, ונהרגה במתקפת החמאס ב-7 באוקטובר, בהיותה במשמרת בחמ"ל. המיזם להנצחתה החל מסריגת פרחי לבנדר (פעילות שהייתה אהובה על ים) לאם ענת גלס, וההמשך הוא קמפיין גיוס המונים לצורך קיום מופע ההנצחה המוזיקלי "בלב ים". המטרה: לגייס כ-200 אלף שקל למופע שיערך בהיכל התרבות במודיעין בנובמבר 2024.

ארגון המופע נעשה על ידי המוזיקאי אלון נחמיאס, והגיוס ייעשה באמצעות מכירת פרחי לבנדר סרוגים לצד סדרת תכשיטים חדשה לזכר גלס. האירוע יכלול שיר שכתבה ומבוצע לראשונה. המפיק המוזיקלי יהיה אלון עדר.

קלו-קוט

המותג קלו-קוט - ג'ל שמסייע במניעה וטיפול בצלקות הנגרמות כתוצאה מפציעות, ניתוחים, כוויות וטראומה - יזם אירוע מימונה למטופלים במחלקת השיקום של בית החולים איכילוב ובני משפחותיהם. לאירוע הגיע גם עמרי גליקמן מלהקת "התקווה 6" כדי לשמח את המשתתפים.

רבים מהמטופלים הם חיילי צה"ל שעוברים בימים אלו שיקום לאחר פציעה במלחמת חרבות ברזל. "אנחנו מתאוששים מהפציעות, ונאחזים בתקווה שנחזור לעצמנו, עם הצלקות", אומר איל וגנר, אחד הפצועים במחלקה.

מתוך אירוע המימונה שיזם מותג קלו-קוט במחלקת השיקום באיכילוב. במרכז התמונה: איל וגנר, מילואימניק שנפצע ומטופל במחלקה, מחבק את ביתו אלה / צילום: Y video film

עוד כתבות

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית