גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה
הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

40 דירות חדשות ומוכנות לאכלוס עומדות כעת ריקות באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב. הדירות הללו - בבעלות מלאה של מדינת ישראל - הן משל נהדר למדיניות המזגזגת בשוק הנדל"ן ובדיור להשכרה בפרט, ולטרלול שנקרא פה "דיור בר־השגה". ואיך שוב ושוב גופי התכנון מבטיחים סוס ויוצא להם פיל לבן.

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב 
פרשנות | מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן 

ולסיפור בקצרה, שמסביר איך קרה שמדינת ישראל "תקועה" כעת עם עשרות דירות לאכלוס בלב תל אביב, שהיא לא יכולה לבלוע ולא מצליחה להקיא. באפריל 2004, לפני 20 שנה בדיוק, המליצה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתל אביב להפקיד תוכנית של רשות מקרקעי ישראל (אז עדיין "מינהל מקרקעי ישראל") להקמת שני מגדלי מגורים לצד משרדים ומסחר במתחם כנרית הצמוד לקריה. הרבה שנים חלפו מבלי שקרה דבר, כי ככה זה אצלנו, אבל בדוח לשנת 2012 כבר התגאתה רמ"י שהעירייה התחייבה סוף סוף לקדם את המתחם, לאחר שקיבלה בתמורה מימון של 1.8 מיליארד שקל עבור שיקוע הקו הירוק של הרכבת הקלה, שייסע מהרצליה ועד ראשון לציון. כך, בסוף 2014 פורסם המכרז המסקרן, על אחת הקרקעות הכי אטרקטיביות בישראל.

אבל כדי לא להראות חלילה חמדניים, כשברור שהקרקע תימכר במחיר שיא ושוב יטיחו שהמדינה "מספסרת" למרבה במחיר, הוחלט לכלול בפרויקט "דיור בר השגה". תנאי המכרז כללו 290 דירות בשוק החופשי (מספר שיגדל ל־372 דירות) ועוד 40 דירות שיהיו בבעלות רמ"י ויעמדו להשכרה. 75 מ"ר ועוד 12 מ"ר ממ"ד, "שיושכרו בהנחה של 20% על מחירי השוק".

כזה עוד לא היה. ושלא במקרה, גם לא יהיה מכאן ולהבא. כמו שאמר בזמן אמת מנכ"ל עיריית תל אביב מנחם לייבה, "זה הרי לא דיור בר־השגה ולא שכירות בת־השגה".

האבסורד שיצרה רמ"י

כמה יקר שם? מאז אוקטובר 2023 בוצעו שתי עסקאות לרכישת דירות בפרויקט, במחיר של 70 אלף שקל למ"ר. דירת 91 מ"ר בקומה 35 נמכרה ב־6.3 מיליון שקל ודירת 119 מ"ר בקומה 20 נמכרה ב־8.2 מיליון שקל. במילים אחרות, דירת השכירות שלנו שווה כעת כ־6 מיליון שקל. תשואה של 2.5% בלבד גוזרת שכירות של 12,500 שקל בחודש. לא מזמן פורסם למשל סרטון ויראלי של שני משפיעני רשת ("שונאי השכירים") שהציגו את הדירה הנוצצת שהם שוכרים שם תמורת 22.5 אלף שקל בחודש - 20 אלף שקל שכירות ועוד 2,500 שקל דמי ניהול. גם אם תסבסדו מזה 20%, תשארו עם מחיר גבוה למדי.

במכרז אמנם צוין כי דמי הניהול באותן דירות יהיו נמוכים ב־40% מהדירות האחרות, אבל זה עדיין אומר מאות שקלים מדי חודש. וכמו שאמר לייבה בשעתו, "גם אחרי ההנחה, מדובר במחיר של 12,000 עד 13,000 שקל לחודש. איזה זוג צעיר יוכל לשלם דמי שכירות אלו?".

בימים אלה בעלת הדירות, רמ"י, צריכה להתמודד עם הבלגן והאבסורד שהיא יצרה במו ידיה. בקרוב היא מקבלת מפתחות לדירות, שכנראה יעמדו ריקות עוד תקופה ארוכה. היא לא ממש רוצה או יכולה להתעסק עם השכרה "מוזלת" של 40 דירות במגדלים עם חדר כושר ובריכה.

במקביל, גם עיריית תל אביב מעדיפה לגלגל את תפוח האדמה הלוהט ממנה והלאה. היא לא מתנדבת למשימת ההשכרה, מה גם שהיא עצמה כבר מנהלת מאות דירות כאלה בפרויקטים שהיא יזמה, שפויים ומוזלים פי כמה. רק לפני כשנה היה נראה שמסתמן פתרון, כשהנהלת רמ"י החליטה לסגת בדיעבד מתנאי המכרז. התוכנית היתה למכור את הדירות למרבה במחיר. בתמורה, הכסף - 200 מיליון שקל לפחות - יעבור למשרד השיכון, שירכוש בו דיור ציבורי. אלי לוי, מנהל הנכסים בעירייה, כבר הבטיח לחברי המועצה בישיבה שהתמורה תעבור לקרקע של המדינה ברחוב ארליך ביפו, "כדי שהעירייה תקבל 30 דירות בר השגה ו־30 דירות להשכרה".

מדרון חלקלק

אבל הצלע השלישית בחלמאות הזו התעוררה. יו"ר ועדה מחוזית תל אביב ערן ניצן לא מוכן להתגמש. במידה לא מבוטלת של צדק, הוא חושש שייקלע למדרון חלקלק שיגרור שינוי יעוד של הרבה דירות להשכרה, כשלא מעט יזמים כבר מחכים לתקדים הראשון.

בשורה התחתונה, בקרוב צפויה המדינה להתחיל לשלם דמי ניהול על דירות ריקות. ככה זה כשכל הצדדים יודעים ששום החלטה להתרת הפלונטר לא תהיה פשוטה, ושמדובר במגזר הציבורי, שם תמיד אפשר לדחות הכל למחר.

כוכבי השבוע

מצוין: ארה"ב מסייעת קודם לעצמה
​אישור כספי הסיוע בסנאט האמריקאי ברוב גדול ביום שלישי השבוע, בהיקף חסר תקדים של 95 מיליארד דולר, היה חשוב לא רק עבורנו, אלא גם עבור ארה"ב עצמה. הכסף לאוקראינה, לישראל ולטייוואן הצילו את כבודה הנרמס. הפוליטיקאים, דווקא הם, איפשרו לאומה הזו להביט לעצמה במראה.

המעצמה הגדולה בעולם, ולמרבה המזל היא עדיין אוחזת בתואר הזה בפער עצום, נמצאת כבר תקופה ארוכה בסחרור מוחלט. כזה שלא מאפשר לרבים ממנה להבחין בין אמת לשקר ובין טוב לרע. ובזמן שהיא שקעה בפרוגרסיביות, אויביה הרימו ראש וחשבו ברצינות על הזדמנות לייצר סדר עולמי חדש. האיום כמובן עדיין כאן, אבל בזמן שבאוניברסיטאות העילית מובילים קו הזוי ומסוכן, העולם החופשי ראה השבוע שהממשל האמריקאי - שגם הוא אינו סמל מושלם לשפיות - יודע להבהיר לכולם מי הטוב ומי הרע. בתקווה שזה ידחה מעט את הקץ.

בלתי מספיק: הגזירה משמים היא כישלון משרד התחבורה 
הרבה מאוד שנים שהשמים הפתוחים משמשים למפלט הנוח והבטוח של משרד התחבורה. מקור מופגן לגאווה. התחבורה הציבורית מקרטעת? הכבישים מתמלאים? המחלפים נותנים פתרון לטווח קצר בלבד? קווי הרכבת הקלה נדחים משנה לשנה? אבל היי, אפשר לטוס לאירופה במחיר של 50 אירו. הפרחים לשר או לשרת התחבורה.

אבל כעת, כשהשמים סגורים זה חודשים, כשחברות זרות רק מבליחות בהודעה על חידוש קווים וחוזר חלילה, וכש"חברה לאומית" אחת שולטת כמעט לבדה בתעופה מישראל ואליה, זהו כישלון שרשום כמעט כולו על אותו משרד תחבורה. משרד שאפילו לא עושה קולות של ניסיונות לייצר תמריצים להביא לפה עוד חברות, ושאינו קורא לסדר את אל על. כשאת הטיסות התכופות של צמרת המשרד משלם ממילא הציבור הרחב, במשרד יכולים להמשיך להביט במתרחש כאילו מדובר בגזרה משמים, תרתי משמע.

עוד כתבות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"