גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב תטוסו לאילת בזול? המיזם של משרד התחבורה

בקו לאילת פועלות כיום שתי חברות תעופה ישראליות: ישראייר וארקיע ● מחירי הטיסות לאילת וממנה גבוהים, ותדירות הטיסות נמוכה יחסית ● במשרד התחבורה מעריכים כי הכנסת חברות לואו קוסט זרות, בתמורה לתמריצים, תעביר ישראלים רבים מהרכב למטוסים ● בדרך יש לא מעט חסמים

שדה התעופה רמון / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
שדה התעופה רמון / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

בשנים האחרונות התרגלנו למציאות שבה טיסה פנים־ארצית לרוב עולה יותר מטיסה לאירופה. גם היום, במצב שבו חברות התעופה עדיין לא חזרו לפעול בישראל כפי שפעלו ערב המלחמה, מחירי הטיסות לחו"ל, אם לא זולים יותר, אז משתווים.

כיום, רק חברות התעופה ישראייר וארקיע מפעילות בסך־הכול 150 טיסות פנים שבועיות לשני הכיוונים בין נתב"ג לשדה התעופה רמון הסמוך לאילת, והמחירים בהתאם. מבדיקת גלובס עולה כי מחיר טיסה הלוך ושוב, שאינו כולל כבודה, מתחיל מ־400 שקל במקרה הטוב - ומגיע למחירים גבוהים יותר שמשתווים לטיסה ליעד במרכז אירופה.

התחזית הפסימית של יו"ר אל על למחירי הטיסות: "הביקושים גדלו וההיצע מוגבל"
הייטקיסט ובכירי משק הקימו חברת תעופה חדשה. מה יקרה למחירים?
ריינאייר הגישה בקשה להחזיר פעילות בישראל: כל הפרטים

מאז מהפכת הלואו קוסט ב־2013 - אז החלה מדיניות "השמיים הפתוחים" שהביאה חברות תעופה בינלאומיות רבות לנתב"ג - מחירי הטיסות לחו"ל הציגו ירידה דרמטית, בין 50%־30% על־פי נתוני רשות שדות התעופה. בה־בעת הן הציבו תחרות גדולה לטיסות הפנים־ארציות, שבמשך שנים מתומחרות במחירים גבוהים ביחס לחברות הלואו קוסט הטסות לאירופה.

כך האפשרות לנסוע לאילת ברכב פרטי הפכה אטרקטיבית יותר עבור ישראלים המבקשים לנפוש בעיר הדרומית, למרות שהדרך ארוכה, יקרה ומייגעת.

"לא רק לתיירות, התושבים של אילת זועקים להורדת המחירים", אומר יהודה זפרני, מנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט. הפתרון לדבריו הוא להביא חברות לואו קוסט זרות לשדה התעופה ברמון.

אף שהרעיון עלה בעבר ומעולם לא מומש, לאחרונה הוא חזר לכותרות כאשר שרת התחבורה מירי רגב הכריזה כי אם חברות התעופה הישראליות לא יגבירו את תדירות הטיסות לאילת ולא יתאימו את תעריפים הטיסות, היא תפעל להכניס חברות לואו קוסט שיטוסו מאילת לנתב"ג.

לדברי זפרני, "צעד כזה הוא נכון. זה יגדיל את התנועה לאילת בתקופות שהתיירות הנכנסת גוועת. בגלל מחירי הטיסות הגבוהים לחו"ל, יהיו אנשים שיעדיפו להישאר בארץ ולנסוע לאילת, וצריך לנצל את זה. אם היה שוק תחרותי יותר בין אילת לנתב"ג, אין לי ספק שזה היה מוסיף נופשים ישראליים למלונות, וזה הכרחי בשנה שבה כמעט לא קיימת תיירות חוץ".

החסמים: עלויות גבוהות ודרישות מחמירות

ד"ר עוזי פרוינד־פינשטיין, מרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, מציג תמונת מצב מעט פסימית יותר. לטענתו, הקו בין נתב"ג לרמון איננו אטרקטיבי עבור הנוסעים במקרים רבים. לדבריו, "התנאים השתנו מבחינת נקודת היציאה וההגעה לשדה התעופה, צריך לבלות הרבה יותר זמן מבעבר בהגעה לשדה עצמו. המחירים תמיד היו גבוהים באופן יחסי למרחב הטיסה, בגלל שהשוק בנוי משני מתחרים בלבד.

"בזמנו היו דיבורים על ריינאייר שרצתה להתחיל פעילות באילת. מכיוון שהיא חברה אירופית, יש לה הרבה בסיסי פעילות ברחבי אירופה, והיא יכולה לפעול במדינות ביבשת כאילו היא חברת תעופה מקומית. הדבר מתאפשר לריינאייר כיוון שהיא חלק מהאיחוד האירופי, שמאפשר את הפעילות שלה באופן הזה.

"עם זאת, לפי אמנת שיקגו של ארגון התעופה הבינלאומי (שנחתמה אחרי מלחמת העולם השנייה במטרה להחליט כיצד חברות התעופה יפעלו), חברת תעופה לא יכולה לפעול באופן הזה מחוץ לאיחוד האירופי בלי אישור מיוחד מהמדינה. במדינות עולם שלישי שחברות התעופה שלהן חלשות וקטנות, הדבר נפוץ יותר".

"האב" לחברות בינלאומיות

אם לא די בכך, גם בסיס העלויות מאוד יקר. לדברי ד"ר פרוינד־פינשטיין, "מדובר במטוסים קטנים יחסית, לא גדולים במונחים של עולם התעופה. כמות הדלק ששורפים מהטרמינל עד נקודת ההמראה נאמדת במאות ליטרים של דלק. במקביל, צריך לעמוד בדרישות תחזוקה מחמירות, והעלויות שלהן יקרה. אני מעריך שיכולת הגידול של השוק לא תאפשר תדירויות גבוהות ומטוסים יותר גדולים. המצב צפוי להישאר כמו שהוא".

ועדיין, לא הכול אבוד. לדברי ד"ר פרוינד־פינשטיין, למקבלי ההחלטות יש אפשרות לעשות שני דברים: לסבסד עלויות לחברות התעופה, ולהפחית מיסוי על צריכת דלק ושימוש בשדות התעופה.

זפרני סבור כי כדי להוריד את מחירי טיסות הפנים, יש לחשוב באופן יצירתי. "ניתן להפוך את שדה התעופה ברמון ל'האב' לחברות בינלאומיות, וכך לקרב אותן למזרח הרחוק. ליצור הזדמנות שלא הייתה ולקצר את המרחק למזרח הרחוק. חלק מהיעדים יהפכו ללואו קוסט. ניתן גם לאפשר 'כרטיס טיסת המשך' כלול במחיר לתיירים המעוניינים להגיע גם לאילת וגם לתל אביב, וכך לחבר ביניהן", אמר.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי

האינפלציה מרימה ראש: הסעיף שבו מסתתרת הדרמה הגדולה ומה יקרה לשקל?

מדד אפריל הפתיע בפעם השלישית ברצף עם קצב שנתי של 2.8%, הרבה מעל התחזיות המוקדמות ● סעיף אחד בלט לרעה במיוחד, בנק ישראל כנראה לא יוריד את הריבית בקרוב, ומה חושבים האנליסטים? ● שש הערות

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

אזעקות בלתי פוסקות בצפון; צה"ל תקף באופן נרחב יעדי טרור של חיזבאללה בלבנון

לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה  • הותרו לפרסום שמותיהם של חמישה לוחמי נצחנים שנפלו ברצועה; תחקיר ראשוני: שני טנקים ירו לעבר מבנה שבו שהו הלוחמים • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, lev radin

ביידן מעלה את המס של כלי רכב מסין ל־100%. האם המהלך ישפיע על ישראל?

נשיא ארה"ב הודיע השבוע על שורת הגבלות סחר בין ארה"ב לסין, חלקן בתחום הרכב ● על הפרק: הגדלת המכס על מכוניות מיובאות ועל הסוללות למכוניות חשמליות ● הצעדים צפויים לזלוג בעקיפין גם לשוק הישראלי ואף להקטין את ההיצע המקומי מסין

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

האם קצבת יוצאי צבא הביאה בעבר חרדים להתגייס?

ח"כ משה סעדה טען כי תמריצים בעבר הביאו חרדים להתגייס. רק שהוא לא התבסס על נתונים ● המשרוקית של גלובס

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

ראש המוסד, דדי ברנע / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון. המשמעות: הזזת המטרו ופגיעה בשכונות מגורים

במשרד התחבורה נבחנת האפשרות לשנות את תוכניות המטרו, אשר אושרו כבר, כדי להקים תחנת רכבת הצמודה למטה המוסד, כפי שמבקש הארגון ● השינוי עלול ליצור אפקט דומינו שמשמעותו עיכוב של שנים בתוכניות המטרו ● משרד רה"מ: "אין כל כוונה לשנות את תוכניות הקמת הרכבת"

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת המשקיעים הזרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות קלות בוול סטריט; נייס צוללת בכ-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

בנייה חדשה. למרות שמספר הדירות הלא מכורות גבוה, המחירים ממשיכים לעלות / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הפרדוקס של השוק: למעלה מ-8,000 דירות בתל אביב מחכות לרוכשים, וזה מחיר הדירה הממוצעת

רוכשי הדירות רואים את המצב בשוק הדיור ומוטרדים ממנו מאוד, אבל מה שיותר משפיע עליהם הוא חוסר התפקוד הממשלתי והפוליטי ואפס המעשה בתחום הדיור ● וכך הגענו למצב שבפעם הראשונה מחירי הדירות עולים - גם בזמן מלחמה

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה