גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית הפסימית של יו"ר אל על למחירי הטיסות: "הביקושים גדלו וההיצע מוגבל"

לאחר שנותרה לפעול כמעט לבדה בנתב"ג בשל המלחמה ורשמה זינוק ברווחים, חברת התעופה השלימה גיוס הון מוצלח של 170 מיליון דולר ● היו"ר עמיקם בן צבי מספר על מטרות ההנפקה, הקשר עם בעל השליטה קני רוזנברג, ומה לדבריו עושה אל על לטובת הצרכן הישראלי

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על
עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

השלכות המלחמה שפרצה באוקטובר מורגשים בלא מעט תחומים בחיינו, ואחד המרכזיים שבאלה הוא ענף התעופה. עם פרוץ המלחמה הפסיקו כמעט כל חברות התעופה הזרות לטוס לישראל וממנה (רובן טרם חזרו), והותירו את אל על כ"בעלת בית" כמעט בודדה עם נתח של כ־80% מהטיסות הבינלאומיות בנתב"ג. מעמד זה תורגם בין היתר לזינוק במחירי כרטיסי הטיסה שגובה החברה מציבור הטסים, ברווחים שהציגה אל על ברבעון הרביעי וגם במניית אל על , שהכפילה את ערכה מהשפל באוקטובר ועד תחילת השבוע שעבר.

על רקע מחירי הטיסות: רשות התחרות פתחה בבדיקת אל על 
הסיבה האמיתית שבגללה אל על נערכת לגיוס של מאות מיליוני שקלים
ניתוח | באל על חשבו שהמלחמה תפגע בעסקים. ואז הכול התהפך ובגדול

לאחרונה פרסמה אל על דוחות כספיים חזקים שהעידו על כך שברבעון הרביעי של 2023, למרות המלחמה המרה והשיבושים הקשים באורח החיים של הציבור, היא הצליחה להגדיל את הכנסותיה ב־21% ביחס לרבעון המקביל, ל־678 מיליון דולר. הרווח הנקי ברבעון האחרון של 2023 קפץ ב־370%, לכ־40 מיליון דולר.

 

הנהלת אל על, בראשות המנכ"לית דינה בן טל גננסיה, מיהרה להכות בברזל החם וניצלה את הזינוק במניה לגיוס הון בהיקף של 170 מיליון דולר (כ־630 מיליון שקל), שהושלם בתחילת השבוע. בעל השליטה באל על, קני רוזנברג, הזרים 30 מיליון דולר במסגרת ההנפקה, והוא מחזיק כעת בכ־46% מהמניות. על רקע ההנפקה צנחה מניית אל על בכ־16% בשבועיים האחרונים, והיא משקפת לחברה שווי של 1.8 מיליארד שקל.

בראיון לגלובס לאחר השלמת הגיוס מנסה יו"ר אל על, עמיקם בן צבי (73), מאנשי סודו של הבעלים קני רוזנברג, להעריך מה צפוי למחירי הטיסות, וחושף חלק מהתוכניות העתידיות של החברה, המעסיקה קרוב ל־5,000 עובדים ומפעילה צי של 47 מטוסים שטס ל־55 יעדים ברחבי העולם.

בן צבי נחשב לאחד השושבינים של הבאת רוזנברג להשקעה באל על בשיא תקופת הקורונה, בעת שהחברה נקלעה למשבר קיומי שממנו נחלצה בסיוע הזרמות הון מסיביות של רוזנברג והמדינה. בעברו שימש בן צבי כמנכ"ל בחברות עמידר, המשביר לצרכן ונחושתן השקעות.

"קני רוזנברג מאוד מרוצה מההשקעה"

כיצד אתה מסכם את מהלך גיוס ההון?
בן צבי: "זו הייתה הנפקה יוצאת מהכלל, שגייסנו בה 170 מיליון דולר במניות ואופציות, שאם ימומשו, יוזרמו לקופת החברה בשנתיים הקרובות עוד 155 מיליון דולר. זאת בנוסף לאופציות שהונפקו בעבר, עם פוטנציאל להזרמה של 32 מיליון דולר במקרה שימומשו".

לדבריו, הכסף שגויס ישמש למספר מטרות: תשלום מקדמות על רכישת מטוסים חדשים שיוזמנו מחברת בואינג; פירעון רוב ההלוואות שהעמיד בעל השליטה רוזנברג (בסך־הכול כ־70 מיליון דולר); והקטנת הגירעון בהון העצמי של אל על, שעמד בסוף 2023 על 187 מיליון דולר. בהמשך מקווים באל על כי הגיוס יסייע לה להתברג במדד ת"א 125 היוקרתי בבורסה, מה שיתמוך בסחירות המניה.

רוזנברג עצמו, שפועל בתחום הנדל"ן (בתי אבות) בניו יורק, הפך כאמור לבעל השליטה באל על בעת שהייתה נתונה במשבר הגדול בתולדותיה. כיום הוא מורווח על השקעתו - על־פי ההערכות במאות מיליוני שקלים, הודות לזינוק האחרון במחיר המניה.

ספר על ההיכרות עם רוזנברג, מתי נוצרה?
"הקשר בינינו החל בשנת 2008, מאז אנחנו חברים ושומרים על קשרים טובים. הוא מאוד מעורב בכל מה שנוגע לאל על, ובימים אלה אני והמנכ"לית בן טל גננסיה נפגשים עמו בניו יורק למטרות עדכון ותוכניות עבודה".

הוא מרוצה מההשקעה שלו?
"מאוד, ולא רק מהתוצאות הכספיות, אלא מעצם העובדה שהוא שולט בחברה שהיא המוביל הלאומי של ישראל". 

"היעדים השתנו וגם התנהלות הצרכנים"

באשר לשאלה הבוערת בקרב הציבור בישראל, מתי צפויה ירידה במחירי הטיסות, בן צבי אינו איש בשורות. לדבריו, הדבר תלוי בעיקר בחזרת חברות התעופה הזרות לפעילות בנתב"ג, שכן אל על מתקשה להתמודד עם הביקושים הגואים מצד הציבור.

"החברות הזרות טרם חזרו לפעול באופן מלא, והיצע המושבים נותר מוגבל", הוא מפרט. "בחודשים האחרונים אנחנו רואים עלייה משמעותית בביקושים, באופן שעולה על ההיצע, וזה משפיע על המחיר שמגיע ללקוחות. מאז תחילת המלחמה אנחנו פועלים לתגבור לוח הטיסות ולהוספת היצע מושבים, וממשיכים לנהל מדיניות מחירים מוקפדת.

"צריך לזכור שעולם התעופה כולו חווה ביקושי שיא אחרי היציאה מהקורונה, והמשאב שהכי קשה להשיג כיום הוא מטוסים. ככל שיותר חברות זרות יחזרו, יהיה יותר היצע, וזה צפוי לאפשר מחירים נוחים יותר לצרכן הישראלי. אנחנו נשמח לחזרתן של החברות הזרות בהקדם, לטובת השגרה של כולנו".

כיצד פעלתם לטובת הציבור מאז פרוץ המלחמה?
"נרתמנו למאמץ הלאומי בתור 'הגשר האווירי', ואנו מנהלים מדיניות מחירים מוקפדת, תוך התאמת אופן תמחור הכרטיסים ואף הגבלת מחירי התקרה. אנחנו מבינים את מורכבות התקופה ואת חוסר הוודאות, ולכן אימצנו מדיניות ביטולים גמישה ומקלה יותר".

האם נוצר שינוי בטעמי הציבור בשל האירועים?
"תמהיל היעדים שרלוונטי לנוסעים הישראלים השתנה לנוכח המצב הביטחוני. אם בעבר טורקיה ומרוקו היו מדינות יעד חזקות בקיץ, כיום אנחנו רואים שינוי משמעותי במפת היעדים לתקופה זו. המבוקשים הם יעדי הנופש הקרובים כמו קפריסין ויוון ואף היעדים ארוכי־הטווח כמו יפן (טוקיו), תאילנד וארה"ב. אנחנו מקפידים להתאים את תמהיל היעדים ולתגבר את לוח הטיסות ככל הניתן על־מנת לתת מענה לביקושים".

"שינוי נוסף שהביאה התקופה הוא בהתנהלות הצרכנית של הלקוחות בעת הזמנת הטיסה. בחודשים הראשונים של המלחמה נעשו ההזמנות ברגע האחרון, והן הושפעו מחוסר הוודאות. לאט־לאט אנחנו שמים לב לעלייה בביקושים תוך התחשבות בהיצע המוגבל. לקוחות שמתכננים חופשה קדימה ומזמינים מראש, יבטיחו לעצמם מקומות על הטיסה במחירים נוחים הרבה יותר, עם אפשרות לביטול חינם עד 48 שעות מהטיסה. זה ייתן ראש שקט בכל הנוגע לחוסר ודאות".

עוד כתבות

גל בר דעה / צילום: כדיה לוי

שנה אחרי שעבר למה שהיה בית ישראכרט: וואן זירו מחפש שוכר למשרדים שבבעלותו

במשך חודשים ארוכים היו חלק מהמשרדים ברחוב עמינדב בתל אביב ריקים וכעת מחפשים בבנק שוכר • זאת לאחר שוואן זירו עצמו כבר עבר לפני כשנה למשרדים אותם הוא שוכר ברחוב בית עובד • בדוחות הכספיים ציין וואן זירו כי רשם ירידת ערך של 5.2 מיליון שקל בגין השטחים שלא הושכרו עד עתה

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

לירן צביבל, מנכ''ל וממייסדי WEKA / צילום: WEKA

200 עובדים יתחלקו ב-40 מיליון דולר: הסטארט-אפ הישראלי שהופך לחד קרן

ווקה, שמספקת פתרון תוכנה לניהול אחסון מידע עבור חברות ענק, הודיעה אתמול על גיוס של 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.6 מיליארד ● לפי ההערכה, כחצי מעובדי החברה ייהנו מסיבוב מניות סקנדרי בהיקף של 40 מיליון דולר ● לירן צביבל, מנכ"ל החברה: "עידן הבינה המלאכותית רק בראשיתו"

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

ראש המוסד, דדי ברנע / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון. המשמעות: הזזת המטרו ופגיעה בשכונות מגורים

במשרד התחבורה נבחנת האפשרות לשנות את תוכניות המטרו, אשר אושרו כבר, כדי להקים תחנת רכבת הצמודה למטה המוסד, כפי שמבקש הארגון ● השינוי עלול ליצור אפקט דומינו שמשמעותו עיכוב של שנים בתוכניות המטרו ● משרד רה"מ: "אין כל כוונה לשנות את תוכניות הקמת הרכבת"

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

סניף של שופרסל דיל. בעיגול: רני רהב / צילומים: טלי בוגדנובסקי, שלומי יוסף

אחרי 25 שנה: שופרסל ורני רהב נפרדים

במסגרת רה-ארגון שעוברת שופרסל אחרי כניסתם של האחים אמיר, החליטה הנהלת החברה להיפרד מהדובר שליווה אותה למעלה משני עשורים ● את רהב תחליף ענת פרידמן, שבעבר עבדה במשרדו ● רהב: "זכותם המלאה של בעלים להחליף דובר, משום שדוברות זו משרת אמון"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: לני בן בשט

אולמי התצוגה והשירות של קרסו בת"א ייהרסו, ובמקומם ייבנו שלושה מגדלים

הוועדה המקומית לתכנון ובניה ת"א אישרה את תוכנית מתחם ריב"ל קרסו שמקדמת קרסו נדל"ן ● אושרה להפקדה תוכנית לבניית 5,800 דירות חדשות בעיר אופקים, בשכונת אפיקי נחל ● וגם: אחרי 30 שנים של המתנה, אושרה תוכנית לקרקע פרטית גדולה בצמוד לתל השומר ● חדשות הנדל"ן

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי

האינפלציה מרימה ראש: הסעיף שבו מסתתרת הדרמה הגדולה ומה יקרה לשקל?

מדד אפריל הפתיע בפעם השלישית ברצף עם קצב שנתי של 2.8%, הרבה מעל התחזיות המוקדמות ● סעיף אחד בלט לרעה במיוחד, בנק ישראל כנראה לא יוריד את הריבית בקרוב, ומה חושבים האנליסטים? ● שש הערות

שינויים ביציבות השקל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר נחלש לשפל של חודש וחצי מול השקל. אלו הסיבות

הדולר נסחר סביב רמה של 3.66 שקלים, הרמה הנמוכה מאז תחילת חודש אפריל ● עליית מדד המחירים לצרכן בישראל מול ההתקררות באינפלציה בארה"ב מובילה להתחזקות המטבע המקומי ● גם האירו נחלש מול המטבע המקומי

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

הציוץ של קית' גיל שעורר את הסערה, והציוצים של עוקביו שהופצו ברחבי הרשת / צילום: מתוך טוויטר

מניות המם חזרו לשגע את וול סטריט. קרנות הגידור הפסידו שוב מיליארדי דולרים

תחושת דה ז'ה וו הכתה השבוע בוול סטריט ● ציוץ אחד, של חשבון בשם The Roaring Kitty, הוביל לזינוק של מאות אחוזים בשורת מניות מם, מניות שנעות בחדות בגלל הייפ ברשתות החברתיות וללא קשר למצבן הפיננסי או העסקי ● בפעם הקודמת הסיפור הזה נגמר בקריסה של קרנות גידור וסדרה בנטפליקס ● הפעם השורטיסטים כבר הפסידו כמעט 2.5 מיליארד דולר ביומיים

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל