גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ישרוטל: "באתי לבראשית והשתגעתי, המלון הכי יוקרתי בארץ הפך לקיבוץ"

30 שנות ניסיון ואפילו מגפת הקורונה לא הכינו את ליאור רביב, מנכ"ל ישרוטל, לתרחיש שבו מלונות הרשת יהפכו לבית עבור מפוני המלחמה ● בשיחה עם ערן גפן הוא מספר על ההחלטה המהירה, האתגרים בדרך והחזרה לשגרה לקראת פסח • חצי שעה של השראה 

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ליאור רביב / צילום: טאלו לורן, מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ליאור רביב / צילום: טאלו לורן, מנחם רייס

 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן · ליאור רביב | מנכ״ל ישרוטל: איך לנהל בעולם מעורער

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי, בשיחה עם ליאור רביב, מנכ"ל ישרוטל

בשנים האחרונות ענף התיירות בישראל התמודד עם רצף טלטלות כמעט בלתי נתפס - קורונה, סגירה, פתיחה, ריחוק חברתי, מלחמה. חלק מהמלונות גם פתחו את הדלתות להמוני המפונים מהצפון והדרום.

חצי שעה של השראה | המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד
חצי שעה של השראה | הוא נכשל בעשרות ראיונות, שגרמו לו לבסוף להקים חברה משלו. סודות הניהול של מנכ"ל פלייטיקה
חצי שעה של השראה | התמונה ממלחמת ששת הימים שסללה להראל ויזל את הדרך לעסקת ענק

ברשת ישרוטל, שלה 23 בתי מלון, קלטו 15 אלף מפונים, שהפכו אותם לבית החדש שלהם. איך מנהלים אלפי עובדים ועשרות מלונות כשהעולם בטרללת כאוטית, שמשקשקת את כל העסק? למזלה של ישרוטל, כך מעיד מנכ"לה ליאור רביב, המשבר הקפיץ קדימה דור חדש של מנהלים צעירים, גמישים יותר, שמנהיגים מלמטה, מדביקים אליהם את הצוות ומפגינים יצירתיות - וכך אפשר להתמודד יותר עם השינויים המטורפים, שמהם ניתן ללמוד.

על עצמו הוא אומר בכנות שאם היה מנהל בפועל של אחד מבתי המלון של הרשת הוא כנראה היה ממש גרוע.

 

ליאור, ספר לי קצת על הרשת.
"ישרוטל היא סוג של שמורת טבע בנוף העסקי הישראלי. היא הוקמה מטעמים ציוניים בידי הבעלים דיוויד לואיס ז"ל, שעלה לישראל. היום יש לה 6,000 עובדים ב־23 בתי מלון פעילים. בזמן שאנחנו מדברים, יש לנו 11 בתי מלון בהקמה. החברה עם הפנים לחו"ל והיא נסחרת. הבעלים עדיין מחזיקים ב־80%. הם מכרו 4% בשבוע שעבר, ונכנסנו למדדים בגלל זה. ולשמחתי גם השווי של החברה גדל באופן משמעותי, המניה עלתה באופן משמעותי".

יותר מ־5 מיליארד שקל כרגע.
"כן, המניה עלתה בכמעט 20% לאחרונה".

במרץ מלאו חודש ימים לפטירתו של משה בובליל, מתחרה חזק שלך (בעלי רשת קלאב הוטל, מחלוצי ענף המלונאות בישראל).
"משה בובליל הוא איש יקר ולדעתי הוא היה גאון שיווק. הוא זה שהמציא את הסיפור של קלאב הוטל והפך את זה להצלחה מטורפת. משה ואני היינו מתחרים ומיודדים.

"לפני הרבה שנים, לפני שהייתי מנכ"ל רויאל ביץ' (של ישרוטל - ע"ג), גרתי באילת ויצאתי לראלי, רכיבה על אופנועים במרוקו. משה נתן לי ספונסר לצאת לראלי הזה ורכבתי על אופנוע שהיה כתוב עליו בגדול קלאב הוטל".

"בית מלון שהפך לבית"

להיות מלונאי זה לא דבר פשוט, בטח לא בישראל, איך מנהלים במציאות כזו?
"תסתכל על ציר הזמן ותראה איך עברנו את משבר הקורונה ואת המשברים הכי קשים שהיו בכלכלה בכלל ובתעשייה שלנו בפרט, איך עברנו את המלחמה האחרונה. תסתכל על ההתפתחות של הדוחות שלנו בשנים האחרונות ותראה שבאיזשהו אופן מופלא תמיד אנחנו מצליחים לעבור את המשברים האלה בצורה יוצאת דופן".

אני בטוח שהיו לך בשנים האחרונות סיטואציות שאמרת לעצמך: רגע, אני מנהל עסקי, אני לא מאמין שאני מתעסק בדבר הזה.
"זה מטורף. עכשיו אנחנו מתעסקים עם נושא המפונים. איזה מנהל חברה בעולם נמצא בדו־שיח עם אנשים שלא שפר עליהם גורלם? פינו אותם מהבתים בנסיבות מטורפות ואנחנו הפכנו להיות הבית שלהם לחצי שנה. הפכנו בכמה ימים 23 בתי מלון למלונות של מפונים. היו לנו בשיא 15 אלף מפונים. אנחנו מטפלים בדברים שלא תאמין".

מה הדבר הכי הזוי שהגיע לשלוחה שלך?
"יש אינסוף מקרים. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של החברה שאנחנו מארחים מאות כלבים. פתאום יש לנו אורחים מסוג חדש שאנחנו לא הכרנו ופתחנו סוג של מחלקת טיפול בכלבים.

"ב־7 באוקטובר קיבלנו החלטה לא לסגור את בתי המלון. הייתה לי הרגשה שהולך לקרות פה משהו גדול. ובכלל לא היו לנו עובדים. 90% מהעובדים שלנו באילת הם ירדנים והם לא נכנסו.

"בחג בתי המלון היו מלאים ובמוצאי החג העובדים ניקו את החדרים כדי שביום ראשון לפנות בוקר נוכל לקבל את קיבוץ ניר עוז, קיבוץ עם 100 הרוגים ו־70 חטופים, למלון ישרוטל ים סוף. אנשים הגיעו עם בגדים שרופים. אנשים הגיעו ולא הבינו בכלל מה קורה איתם, עובדי המלון קיבלו אותם ובכו איתם. זה אירוע מטורף, באיזה מקום בעולם אתה מקבל סיטואציה כזאת, שמנכ"ל מלון הופך להיות חלק מהקהילה?".

באותו רגע לא ידעת מי מממן את זה, נכון?
"אתה לא יודע מי מממן, אתה לא יודע כמה זה יעלה, אתה לא יודע כלום. כחברה שפועלת בישראל יש לנו שורשים ציוניים מאוד שנמצאים אצלנו עמוק בדנ"א, אז פתחנו.

"בשלב מאוחר יותר צירפנו את כל מלונות היוקרה שלנו, פתחנו למפונים את בראשית, כרמים, מצפה הימים, אוריינט. זה לא דבר של מה בכך. כששר התיירות חיים כץ, שניהל את נושא הפינוי, התחיל לדבר על מחנות אוהלים ובתי ספר למפונים, אמרנו: אין דבר כזה. אנשים הגיעו עם דמעות בעיניים, זה מרגש מאוד. וזו התמודדות שלא היינו רגילים אליה בעבר.

מלון בראשית / צילום: Assaf Pinchuk photography

"באותה המהירות שבה הפכנו את המלונות למקומות מפלט עבור אותם מפונים, עכשיו אנחנו נמצאים בתהליך של להחזיר את המלונות לעבודה. אנחנו כרגע בדין ודברים איתם כדי לרכז אותם במלונות ספציפיים. יש אורחים שמגיעים ורוצים חופש, והביקושים אדירים עכשיו. לפסח כבר אין מקום לדעתי, או נשארו מקומות אחרונים. זה אירוע מורכב מאוד ואנחנו מתמודדים איתו. אני שמח שהמדינה מעודדת אותם עכשיו לחזור, לפחות לדרום, בצפון זה בכלל לא על הפרק. אבל אני אומר, אלה אירועים ניהוליים שמורכבים ברמות, שאי אפשר לתאר אותם בכלל והתחזקנו מזה כחברה".

אין קורס בהרווארד שמלמד מנהל מה קורה כשביום אחד העסק שלו הופך מבית מלון למרכז קליטה.
"אין קורס כזה. הקורס היחיד הרלוונטי במקרה הזה הוא קורס בלהיות בני אדם. המנהלים והצוותים התגלו כבני אדם, התגלו ביכולת גמישות מטורפת. אני מסיר בפני העובדים את הכובע על מה שהם עשו, הקהילות המפונות מעריכות את זה מאוד.

"עכשיו אנחנו לומדים מהאירוע הזה, מה עשינו או מה לא עשינו שגרם לאורחים להתחבר למלונות. אנחנו עכשיו מעבדים את זה, זה חלק מתהליך הלמידה שלנו".

"במלון בראשית, שהוא הכי יוקרתי בישראל, אירחנו את קיבוץ צאלים. באתי לשם והשתגעתי. המלון הזה, שאנחנו כל כך מטפחים אותו, הפך להיות קיבוץ. ילדים, ילקוטים, היה כבר ריח של קיבוץ. המלון הפך להיות סוג של אכסנייה.

"בתחילת החודש קיבוץ צאלים החליט להתפנות משם, והצוות הפך אותו בתוך יומיים חזרה למלון, הייתי בהלם".

"העולם החדש של הענף"

אנחנו רואים שהעולם הופך יותר ויותר כאוטי. מה השיעורים העיקריים לדעתך שאפשר ללמוד על ניהול שאולי לפני עשר שנים לא היו רלוונטיים והיום כן?
"אני חושב שהמילה הכי רלוונטית בעולם שאנחנו נמצאים בו והולכים אליו היא גמישות ניהולית. מנהל שלא יהיה גמיש ולא ידע להתאים את עצמו למצבים משתנים הוא דינוזאור שלא ישרוד. מנהלים שיהיו גמישים וידעו לזהות מגמות ולהתאים את העסק שלהם למגמות האלה ולייצר מזה תשואה, אלה המנהלים שבעצם יצליחו לקחת את העסק שלהם קדימה.

"בעולם שלנו זה קריטי כי עזוב רגע קורונה ועזוב מלחמה, העולם משתנה גם בצרכים של האורחים, העולם ישתנה בדור החדש, הילדים שלנו למשל כבר לא רוצים מה שאנחנו רצינו בבתי מלון, הם רוצים דברים אחרים לגמרי. שלא לדבר על כל הדיגיטציה, ערוצי ההפצה, ערוצי השיווק, זו ספירה אחרת לגמרי. השיווק המסורתי נגמר, אין יותר שיווק כזה.

"זה עולם אחר של שיווק ואנחנו מתאימים את עצמנו אליו, ולכן היכולת להשתנות, לא להיתקע על הדברים שעשית, לא להילחם את המלחמות של העבר, להביט קדימה כל הזמן - זה העולם החדש של ענף המלונאות. זאת למרות שהוא ענף מאוד מסורתי".

אפילו בהיבט התפעולי, כמו הירדנים שפתאום לא באים, אין דבר שהוא קבוע. יום אחד אין לך יותר עובדים.
"אין דבר שהוא קבוע אז עשינו תמרונים. אין ירדנים - אז הצלחנו לשכנע את הממשלה לאפשר לנו להביא את העובדים הפיליפינים מתל אביב, שבדרך כלל אסור להם לעבוד באילת כי שם יש ירדנים. בהחלטה מהירה מאוד ניידנו אותם לאילת ולים המלח וזה פתר את הבעיה. אחרת לא יכולנו לנהל את המלונות".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

אוקיי, גמישות ניהולית. תחשוב נגיד שיש קורס בהרווארד, שמביאים אליו את טים קוק (מנכ"ל אפל) כסטודנט ואתה אומר לו: בוא אני אספר לך מה הולך לקרות לך באפל - יום אחד אין לך עובדים, יום שני אפל הופכת להיות חברה חצי ממשלתית, שתומכת במדינה בכלל, וכאילו מולאמת.
"אף אחד לא יירשם לקורס הזה, כי יגידו, אין דבר כזה בעולם".

אוקיי, אז אני אגיד לך מה הבעיה שלי עם הקורס שלך. אוקיי, יהיה כתוב במצגת 'גמישות ניהולית'. אבל מה זה אומר? איפה זה פוגש את ההתמודדות האמיתית שבה אדם צריך לשים לב שהוא לא גמיש?
"הגמישות של מנהל תימדד במשבר הראשון בחיים האמיתיים".

תן לי דוגמה לאירוע שקרה שבו שני מנהלים היפותטיים - אחד גמיש והשני לא.
"אני אומר את זה, לא יודע אם בצער, אלא כעובדה. מנהלים יותר צעירים הם יותר גמישים. היכולת שלהם לתמרן ולהיות פתוחים גדולה יותר מאשר של מנהלים ותיקים עם ניסיון. מנהלים ותיקים מנהלים את ההווה, עם ספר חוקים מהעבר. בתי המלון בעצם הם בניינים, אתה יודע, אני יכול לשפץ ולהשקיע ולשים כסף וכן הלאה, אבל החוויה מגיעה מהעובדים.

"המנהלים הצעירים מטפלים בעובדים בצורה שונה. תראה, כל הנושא של פעילות חברתית, איך הם ניגשים לעובדים ואיך הם בעצם הופכים להיות חלק מהצוות. הם מנהלים מלמטה. הם חלק מהאנשים ונותנים למנהלים אחרים להוביל תהליכים. מנהלים ותיקים לא עושים את זה. זה סוג של ביטחון עצמי שיש לאנשים צעירים בלי פחד ובלי אגו. אגו זה האויב הכי גדול בניהול".

"המשבר מעניק הזדמנות חדשה"

כל ארגון מצליח עובד לפי ספר חוקים שבנוי על היררכיה, שיטה והיגיון. כשהמציאות נהיית כאוטית, השיטה כבר לא רלוונטית. ואז האדם בקצה, אם הוא לא יודע להיות יזם, הוא לא יודע להתמודד, כי הוא רגיל שנותנים לו הוראות. אם יש לך ארגון שבנוי על ארגונים קטנים שכל אחד מהם בנוי על יוזמה, אז גם אם תשתנה המציאות, אנשים יהיו פרואקטיביים, יגיבו למציאות.
"זה ניתוח מדויק. ישרוטל ארגון גדול שבנוי על נהלים. כשאנחנו עושים סדנאות עם מנהלים, אני שומע את זה, אנשים מדברים על יותר עצמאות, יותר חופש פעולה, יותר יזמות, יותר להוביל תהליכים וכן הלאה. הם רוצים יותר אוטונומיה ומגיע להם. אנחנו צריכים להאמין שהם יכולים".

אין ברירה, לא היה ספר חוקים למה שקרה עכשיו, לא היה נוהל למפונים.
"החרב הזאת חדה בשני הקצוות. ככל שאתה ארגון גדל, אתה פחות בפרטים ואתה חייב לשחרר יותר ולסמוך על מנהלים ולתת להם יותר חופש פעולה. זה לא קל להרפות. במיוחד לנו, שהכוח שלנו נובע מהיכולת לרדת לפרטים הכי קטנים ולהיות מעורב בהחלטה מהקמה של בית מלון ועד איזה צבע יהיה קיסם השיניים. שם אנחנו נמצאים. קשה להשתחרר מזה, אבל צריך לגלות פתיחות".

"היכולות של המנהלים פשוט אדירות. צריך לתת להם להוביל והדברים מסתדרים באופן מופלא. למשל בתקופת המלחמה ירדנו בעלויות המזון באופן דרסטי, לא חלמנו שאפשר והמנכ"לים עשו את זה. מדובר על עשרות מיליוני שקלים בשנה וירדנו בגלל היצירתיות של מנהלים, בגלל שהם במידה מסוימת איבדו את הפחד".

כן, זה נשמע שהכאוס נותן לאנשים הזדמנות להנהיג. נתת למנהלים שלך הזדמנות להפתיע אותך, להנהיג אותך.
"פתאום אני מגלה שמנהלים עובדים עם הרבה פחות כוח אדם, וגם כשחוזרים לפעילות רגילה הם לא רוצים בחזרה את מה שהיה להם קודם, וזה מדהים. פתאום אנשים מוותרים על דברים שהיו כל כך טריוויאליים והיו חלק מהיומיום שלנו ומהדנ"א שלנו ומהתרבות הניהולית.

"ישרוטל לא תחזור להיות מה שהייתה קודם בכל ההיבטים. ברמת השירות אנחנו נהיה יותר טובים מאשר היינו בעבר, ביעילות נהיה יותר טובים מאשר היינו בעבר וגם ביכולת של המנהלים להוביל תהליכים, לנהל את המלונות, לנהל את הצוותים.

"אני ניהלתי את מלון ספורט, את רויאל ביץ', צמחתי מתוך העסק הזה, אני מכיר בישרוטל כל בורג, כל דבר, כל תהליך. ועדיין, אני מנהל מלון הרבה פחות טוב מאשר המנכ"לים שלנו היום. אני יכול לשבת מהצד ולראות איך המלונות שלי מתנהלים טוב יותר מהאופן שבו אני הייתי מנהל אותם".

אתה בישרוטל 30 שנה. אתה לא מצטער שלא עשית משהו בתחום אחר?
"לא, כי החברה משתנה וקורים פה דברים טובים ואני חלק מהם ואני בעצם מוביל את התהליכים האלה, וכשדיוויד לואיס נפטר והחליף אותו הבן שלו ג'וליאן לואיס כיו"ר הדירקטוריון עשינו יחד פריצת דרך מאוד משמעותית. וכשהוא התחלף עם אחיו לפני הקורונה התחלנו את התהליך של היציאה לחו"ל כך שכל פעם קורה משהו שגורם לי להישאר. היציאה לחו"ל פותחת בפנינו אופקים מדהימים, וזה הופך את הדברים למאוד מעניינים, עבורי באופן אישי ועבור כל החברה".

מה מנכ"לים אחרים יכולים ללמוד מהתעשייה שלכם?
"קודם כול אני מאמין שניהול זה ניהול זה ניהול. אני אומר את זה בשיא הצניעות, אבל מה שעשיתי בישרוטל אני מאמין שאם היו שמים אותי בחברת רכב, הייתי עושה אותו דבר. כי זה הדנ"א שלי, להצליח, לדחוף קדימה, לעבוד עם האנשים ולייצר תשואות ורווח לבעלים. כשאני הגעתי לישרוטל, הרווח התפעולי היה כ־100 מיליון שקל. ב-2022 החברה העמידה רווח תפעולי של 530 מיליון שקל. אתה מבין? זה פי שלושה".

שאלה לסיום, אם היום אתה חוזר להיות מנהל מלון, מה היית עושה אחרת?
"הייתי עושה הכול אחרת. הייתי מנהל מאוד ריכוזי, הייתי מנהל מאוד אגרסיבי בסגנון הניהול שלי. בוא נאמר ככה, אם אני הייתי מנהל היום עם הדור הנוכחי ועם הצרכים הנוכחיים ועם העולם הנוכחי, תאמין לי: המלון הזה לא היה מחזיק מעמד שבוע".

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על-ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התעלומה נפתרה - זו ההשקעה הסודית של וורן באפט

כשישה חודשים נשמרה ההשקעה הזאת של באפט בסוד ● אך דיווח ההחזקות הרבעוני של ברקשייר הת'וואיי חשף ש-Chubb היא החברה בה רכש באפט מניות בשווי של כ-6.6 מיליארד דולר ● בנוסף מכרה ברקשייר הת'וואיי את כל מניותיה ב-HP ומניות של אפל

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"