גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה מכרזים במשרד התחבורה מעלים את השאלה האם בהנהלה מריחים את הסוף

מסדרונות משרד התחבורה סערו לאחרונה בעקבות שלושה מכרזים מעוררי מחלוקת, ובמשרדי הממשלה תוהים האם האצת המינויים קשורה להערכות שימיה של הממשלה ספורים ● משרד התחבורה: "כלל המינויים עוברים את ההליכים הנדרשים ואת אישורי הגורמים המשפטיים"

שרת התחבורה מירי רגב ומנכ''ל המשרד משה בן זקן / צילום: דוברות השרה רגב
שרת התחבורה מירי רגב ומנכ''ל המשרד משה בן זקן / צילום: דוברות השרה רגב

שלושה מכרזים מעוררי מחלוקת שוטפים את משרד התחבורה לאחרונה, ובמשרדי הממשלה תוהים אם בסביבת שרת התחבורה מירי רגב מריחים את סוף כהונת הממשלה, ועל כן מאיצים את המינויים במשרד בהתאם.

מחקר חושף: גניבות הרכב זינקו ב־35% ברבעון החולף, ומה הדגם המבוקש
ציר מרכזי בתל אביב עומד להיסגר. אלה ההשלכות
דוחות שפיר חשפו: עיכוב משמעותי בפתיחת הקו האדום בירושלים

הצטרפה ליוזמת רגב להדיח ולמנות

מדובר למעשה בשלושה מכרזים שהסעירו את המסדרונות המנומנמים של משרד התחבורה לאחרונה. הראשון, שהתקיים לפני כשבועיים, הוא לראש אגף רשויות מקומיות במשרד - תפקיד המקביל לסמנכ"ל האחראי על השקעה ברשויות המקומיות.

לתפקיד מונתה ורד סויד, בעלת ניסיון עשיר בשירות הציבורי, אך ללא ניסיון רב בתחום התחבורה. סויד, שמונתה על ידי שרת התחבורה הקודמת מרב מיכאלי לדירקטוריון רשות שדות התעופה כנציגת המדינה, גברה על מועמדים מתוך המשרד בפער גדול. מי שלקח חלק בהליך המינוי שלה הוא אבנר פלור, שכיהן לצידה בדירקטוריון הרשות, ומתפקד גם כראש מנהל תשתיות במשרד התחבורה.

גורמים בענף מתארים לגלובס כי מיד לאחר מינויה של רגב לשרת התחבורה הצטרפה סויד ליוזמתה להדיח את המנכ"ל הקודם, חגי טופולנסקי, שמונה על ידי מיכאלי. אותה יוזמה כללה גם את מינויו של עופר מלכה, מנכ"ל המשרד בקדנציה הקודמת של רגב, במקום טופולנסקי.

פלור עצמו אף הוא קודם מאז שנכנסה רגב למשרד התחבורה, לפני מעט יותר משנה. פלור שימש כמ"מ מנכ"ל המשרד עד שבנציבות הסכימו למנות את משה בן זקן, איש הליכוד ומקורבה של רגב, לתפקיד המנכ"ל הקבוע. לאחר מכן, קיבל את תפקיד ראש מנהל תשתיות במקום קודמו שי קדם.

ורד סויד, מונתה לאחרונה לתפקיד ראש אגף רשויות מקומיות במשרד התחבורה / צילום: כדיה לוי

במשרד התחבורה מציינים שכל הליכי המינוי מלווים על ידי נציבות שירות המדינה. טענה זו מגיעה על רקע העובדה שראש אגף משאבי אנוש במשרד, ניסים מזרחי, ישלים בקרוב מעבר לתפקיד בכיר בנציבות.

מתפקיד זוטר, לתפקיד בכיר

אל מינויים אלו מצטרף מכרז נוסף, והפעם לראש האגף לתיאום תשתיות - גם כן תחת פלור. בתפקיד זכה יואל זינגר, שעבר קפיצה "מטאורית", כפי שמכנים גורמים, מתפקיד זוטר יחסית בקדנציה הקודמת של רגב, לפני ארבע שנים בלבד, לתפקיד הבכיר שעליו התמודד כעת.

זינגר הצטרף למנהל התשתיות של משרד התחבורה תחת ראש המנהל בקדנציה הקודמת של רגב, שילה אדלר - לשעבר מנכ"ל מועצת יש"ע ופעיל בקמפיין "הליכוד" לכנסת. תחתיו, זינגר היה אחד מהאחראים על משאבי האנוש של המנהל, סיורי נופש ופנאי וכן פניות ציבור. עת חזרה רגב למשרד התחבורה הוא זכה לקידום מהיר.

זינגר אף מונה לפני כמה חודשים לדירקטור מטעם משרד התחבורה ברשות שדות התעופה. לפי מקורות בענף, המינוי הזה נועד לקדם את מועמדותו של עופר מלכה למנכ"ל רשות שדות התעופה. מקור בענף אומר כי זינגר הוא "אדם שהועסק בפניות ציבור ובמשימות כוח אדם קטנות, ונהפך לבעל תפקיד בכיר בתוך שנה אחת, זה מפתיע".

בגלובס אמורה הייתה להתפרסם כתבה בנושא כבר עם פרסום המכרז לראש אגף תיאום תשתיות. אלא שאז זינגר ומשרד התחבורה טענו שהוא כלל לא הגיש מועמדותו למכרז. הכתבה לא פורסמה, זינגר התמודד - וגם זכה.

אף אחד מהמועמדים לא היה נוח לשרה

המכרז השלישי שהתקיים לאחרונה הוא לראש אגף תכנון ומדידה ברשות הארצית לתחבורה ציבורית. אולם מכרז זה הסתיים כפיאסקו כאשר מועמדים רבים ניגשו, אבל איש מהם לא נבחר. הרשות לתחבורה ציבורית אחראית על 12 מיליארד שקלים מדי שנה. ההערכה היא שבסביבת רגב לא מצאו מישהו מבין המועמדים שיהיה נוח לשרה.

מנהל האגף הקודם, ניר משה, עזב את המשרד לאחר שהתמודד לתפקיד ראש הרשות לתחבורה ציבורית ודורג במיקום גבוה על ידי ועדת האיתור. אלא, שרגב בחרה בסופו של דבר בעידן מועלם, שדורג במקום הרביעי ואחרי ניר משה ואלכס דן שכיהן בעבר כמשנה למנכ"ל רכבת ישראל. דן הסיר במפתיע את מועמדותו אבל משה דבק בה ובסופו של דבר לא נבחר.

בשנה האחרונה רגב הצליחה להחליף כמעט את כל צמרת משרד התחבורה. גם תפקידי המפתח המקצועיים במשרד אוישו בדמויות שרגב קידמה, ובענף תוהים האם קדחת המינויים נולדה מהזמן השאול שייתכן ועומד בבסיס כהונתה של הממשלה הנוכחית.

במשרד התחבורה מסרו בתגובה: "ייאמר ככלל כי כל המינויים עוברים את ההליכים הנדרשים ואת אישורי הגורמים המשפטיים. ורד סויד נבחרה במכרז בין־משרדי כדין. מכרזי בכירים מנוהלים ומפוקחים על ידי נציבות שירות המדינה. סויד נבחרה פה אחד על ידי כלל חברי הוועדה. ביחס ליואל זינגר, בעת הפנייה הוא לא הגיש כלל מועמדות ולא היה ברשימת המתמודדים.

"באשר לניסים מזרחי, שציינת כי תוגמל בתפקיד בנציבות, צר לנו, אך מינויים בנציבות עדיין אינם בסמכות משרד התחבורה. לגבי אבנר פלור, הוא מהוותיקים והמנוסים בין אנשי הניהול במשרד והוא נהנה מרקורד עשיר בתחומי התחבורה. הוא איש מקצוע הזוכה להערכה רבה והמינוי שלו כמו של שאר הנזכרים לעיל זכה לכל האישורים של הגורמים הרלוונטיים".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח