גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber
קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

לא נעים לראות אתר לאומי קורס, או עולה בלהבות. ולא נעים שבעתיים כאשר הוא מעורר אצל הצופים את האסוציאציות המובהקות ביותר של אהבת מולדת.

פרשנות | טראמפ יוצק צוננים על ישראל: למה הוא מתכוון כשהוא אומר תפסיקו כבר 
פרשנות | מחסום הווטו האמריקאי נחצה: היד שלא הורמה ממוטטת את חומת המגן הדיפלומטית של ישראל
סחף נגד ישראל באירופה: קיצוץ כספים, הסטת השקעות והכרה במדינה פלסטינית

הגשר שהתמוטט ביום ג' לפנות בוקר על נהר הפאטאפסקו, בעיר הנמל בולטימור, היה אחד מנתיבי התחבורה הבולטים באמריקה, עם 11 מיליון משתמשים בשנה, 35 אלף כלי רכב ביום. הוא גם נקרא על שם פרנסיס סקוט קי, מחבר ההמנון הלאומי של ארה"ב, "דגל הכוכבים והפסים".

ההמנון חובר מבלי דעת ב-1814, כשמיליציה אמריקאית התבצרה במצודת מקהנרי הסמוכה נגד צבא פלישה בריטי. המוני אמריקאים חוצים את הגשר מדי שנה כדי לבקר במקהנרי, ולצפות בשחזורים תיאטרליים של 1814. בתי ספר בכל ארה"ב קרויים על שם פרנסיס סקוט קי, שלא ידע אז כי הוא כותב המנון. הוא חשב אולי שהוא כותב את שיר האשכבה של הרפובליקה הצעירה. אמריקה אימצה את שירו, עם לחן קשה מנשוא, כמעט 120 שנה אחר כך.

גשר קי אינו שקול כנגד הקתדרלה של נוטרדאם בפריז, אשר בעירתה לפני חמש שנים שברה את ליבם של הצרפתים; ואינו שקול כנגד נפילת המגדלים התאומים ב-2001; אבל החדשות על נפילת הגשר היכו את אמריקה בתדהמה, הן בגלל הסמליות והן בגלל המעשיות.

כמו החות'ים, בלילה אחד

נמל בולטימור, שהגשר הזה חיוני לו לחלוטין, הוא השלישי בגודלו בחוף המזרחי, והעשירי בכל ארה"ב. עוברים בו שלושה מיליון טונות בשנה. הוא השער החשוב ביותר של יבוא רכב. בשנה שעברה הגיעו דרכו 850 אלף מכוניות מיפן ומאירופה. אם תרצו, אונייה אחת עשתה ביום ג' לנמל הזה מה שמאות טילים ומל"טים ח'ותיים מנסים לעשות בחמשת החודשים האחרונים לנמל אילת.

אגב, בעלי תיאוריות קונספירציה רשאים להירגע: זה לא היה מעשה טרור. הספינה הענקית, עם תפוסה של 95 אלף טונות, יכלה בהחלט למוטט את הגשר. הצוות שלה היה כולו הודי, והם הקדימו להזהיר את שלטונות הנמל מפני הבאות. בזכות ההזהרה נמנע אסון גדול בהרבה. נראה ששישה בני אדם טבעו, אבל רבים אחרים נחלצו בעוד מועד.

שר התחבורה של ארה"ב, פיט בוטיג'יג', אמר אתמול, כי אין הוא יודע על "גשר כלשהו שנבנה כדי לעמוד בחבטה כזאת מצד ספינה בגודל הזה". היערכות משרדו תחזור ותיבחן במהלך חקירה שתהיה ללא ספק עמוקה, ארוכה ומסועפת.

ה"ניו יורק טיימס" מצטט חבר עתיר ניסיון באקדמיה הלאומית להנדסה, ד"ר שאנקר נייר (Nair), האומר, "גשר בגודל הזה ובחשיבות הזו לא היה צריך להתמוטט מפגיעה של ספינה תועה". אבל סוכנות הידיעות AP מביאה מפי רוברטו ליאון, פרופסור להנדסה באוניברסיטת Virginia Tech, את ההערכה שהגשר "לא יכול להתקרב אפילו לספוג את האנרגיה שספינה עצומת-ממדים כזאת נושאת".

ביקורת ראשונה מעלה אפשרות שהגשר בן ה-47 סבל ממחסור בפגושים (פנדרים). הם היו יכולים להגן על נציבי הגשר. בשעות הראשונות לאחר ההתמוטטות שררה אי-הסכמה כלשהי על הגורם הקריטי ביותר באסון: האם הגשר קרס בגלל הפגיעה בחלקו העליון או מחמת הפגיעה בנציביו.

ההתעניינות הציבורית בחקירה תיגע אל נכון לשאלת הבקרה. הגשר נבדק במאי 2021, וזכה בציון fair, שאפשר לתרגם "מניח את הדעת". לפי "וול סטריט ג'ורנל", ציון זה ניתן כשהגשר הוא בעיקרו יציב, אבל אפשר שהוא סובל מ"פגמים פעוטים", כמו סדקים או שיתוך (קורוזיה) של הבטון.

גם הספינה, הנקראת Dali, ורשומה בסינגפור, זכתה זה לא כבר ב"בדיקה תקנית" של משמר החופים האמריקאי, ולא נמצאו בה פגמים (על פי AP).

בולטימור מחלקת בתים

הנשיא ג'ו ביידן מיהר לנחם את בולטימור, ולהבטיח שהגשר יחזור וייבנה על חשבון הממשלה הפדרלית. הוא מכניס שלושה מיליארד דולר לקופת העיר ומעסיק 15 אלף עובדים. העיר, הגדולה במדינת מרילנד, נמצאת כמטחווי נגיעה מוושינגטון הבירה. האיפיון השגרתי "אזור וושינגטון-בולטימור" מתאר הוויה כלכלית, חברתית ותרבותית. מתגוררים בו כמעט עשרה מיליון איש. באזור העירוני המיידי של בולטימור מתגוררים כשלושה מיליון.

העיר בת 300 השנה נמצאת במצוקה כמעט קבועה, כולל משבר משילות ושחיתות שורשית. כל עריה הגדולות של ארה"ב סבלו בשנים האחרונות מבריחת תושבים. שני מיליון יצאו מעשר הערים הגדולות ביותר. ביטוי גרפי של העזיבה בבולטימור הוא 13,500 בתים ריקים. השבוע, בלי קשר לאסון הגשר, העירייה הציעה 200 מן הבתים האלה במחיר של דולר אחד ויחיד, ללמדך מה גדולה הדאגה מהצטמקות בסיס המס של העיר. נקל לשער מה גדול הוא אסון הגשר בשביל שלומה הכלכלי של העיר.

ביידן מציל את התשתית

הואיל ואנחנו עומדים שבעה חודשים לפני הבחירות לנשיאות, טבעית היא השאלה אם תהיה השפעה כלשהי. על פניה התשובה היא מה פתאום, מפני שקשה להטיל את האשמה על הנשיא, או על ממשלת מרילנד (שבראשה עמד עד השנה שעברה מושל רפובליקאי). אבל קטן הספק שדונלד טראמפ ינסה לעשות שימוש. הוא מטיל על ביידן את האחריות לכל דבר חוץ מהשגשוג בבורסה, שהוא זוקף לזכות הציפייה שהוא, טראמפ, יחזור לשלטון. באמת.

ביידן מצידו יכול דווקא לנצל את האסון כדי להזכיר לבוחרים את אחד ההישגים הבולטים ביותר של נשיאותו: הצלחתו לקבל תקציב של טריליון דולר לשיקום התשתית הקורסת של ארה"ב. במשך שנים הובן הצורך בהשקעה מסיבית. אבל ביידן הוא הנשיא הראשון שהשכיל לשכנע את הקונגרס להקציב את הכסף. זה היה במהלך השנתיים הראשונות של נשיאותו, כאשר הדמוקרטים שלטו בשני בתי הקונגרס. הרפבוליקאים כמובן לא היו מקציבים סכום כזה, הם סירבו להקציבו אפילו כאשר רפובליקן ישב בבית הלבן.

ביידן רשאי לטעון, שבכל ארה"ב עשרות גשרים ממתינים לאסון. בזכות ההקצאות הנדיבות של ממשלו, בשנתיים האחרונות מתנהלת מלאכת בנייה המשגעת נהגים בכל אמריקה, אבל מצילה את תשתית התחבורה.

אגב, דוח מ-2018 של האגודה העולמית לתשתית תחבורה במקווי מים (pianc.org) הראה, כי בין 1960 ל-2015 התמוטטו 35 גשרים מרכזיים בעולם לאחר שכלי שיט התנגשו בהם. האסון הגדול ביותר נרשם ב-1983 על נהר הוולגה בברית המועצות דאז. אוניית נוסעים התנגשה בגשר, סיפונה העליון נכרת, ובית קולנוע מלא מפה לפה נסחף אל הנהר. 176 טבעו.

אנשים עם פחד גשרים, כולל כותב הרשימה הזו, שחצה לא פעם את גשר פרנסיס סקוט קי בדרכו מוושינגטון לניו יורק (זו הייתה הדרך הזולה להתחמק מכבישי אגרה), ינשמו בכבדות מיוחדת כל אימת שהם חוצים נהרות גדולים.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים