גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock
הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

בשנים האחרונות, מצאו ראשי עיירות ומחוזות קטנים באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור שנמשכת כבר עשורים רבים, את תחילתו של פתרון לבתים הנטושים והמוזנחים שנמצאים בהם. הם מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כדי לתפוס את תשומת לבם של קונים מרחבי העולם, בעוד העלות של השיפוץ הנדרש לפי החוקים האיטלקיים היא על הקונה.

ישראלים קנו דירה להשקעה במדריד. את ההסתבכות הזו הם לא צפו
הכלכלנים חזו שחורות, אבל איטליה תחת ג'ורג'ה מלוני משגשגת יותר משכנותיה 

במיוחד בארה"ב, בה אוכלוסייה גדולה ממוצא איטלקי ותיירות ענפה למדינה, התקשורת רווייה בסיפורים על בתים עתיקים במרכזי עיירות קסומות שעברו שיפוץ, והפכו לבתי נופש משפחתיים או בתים להשכרה. הרשת מלאה באתרים המרכזים בעבור המתעניינים, באנגלית, את כל ההצעות העדכניות. במקרים רבים, רוכשי הבתים החולמים על "חיים אירופיים" נרתעים ברגע האחרון מלרכוש חורבה באירו, ומחליטים לרכוש בית קטן בכמה עשרות אלפי אירו, מחיר השוק, באזור. גם זה תורם לקהילה המקומית. 

אבל עסקי "הבתים באירו" של איטליה עומדים בפני חסמים רבים, כפי שדיווחה השבוע רשת CNN, אחת האחראיות העיקריות לאינפלציה בתקשורת האמריקאית בסיפורים על מציאות נדל"ניות בכפרים מקסימים בסיציליה או בטוסקנה. כדוגמה, הביאה הרשת את סיפורו של הכפר פטריצ'ה, שראש העיר שלו עובד כבר יותר משנה על ניסיון למכור בתים באירו - שלא צלח עד כה.

"פרויקט כמעט בלתי־אפשרי"

הכפר, שממוקם כ-40 קילומטר מדרום לרומא, בראש גבעה המשקיפה על עמק מקומי, מונה כ-3,000 תושבים בלבד. הבעיה של ראש העיר הנוכחי, לוצ'ו פיורדליסו, היא עם עשרות הבתים העתיקים, שחלקם נזנחו כבר בתחילת המאה ה-20, הנמצאים בלבו. חלקם כבר קרסו מחמת אי־השקעה, חלקם מאיימים להתפרק; כולם, לדבריו, יוצרים בעיה בעבור העיירה - אסתטית ופיננסית. במקרים רבים, הבתים הועברו בירושה, אך הצאצאים אינם רוצים לגור במקום או לדאוג לשיפוץ היקר יחסית. 40 בתים בלב הכפר, הניצב על גבעה, "נזנחו כדי להרקיב", דיווחה הרשת.

הציפיות של פיורדליסו היו גבוהות, סיפר, אחרי שראשי עיירות קטנות בסיציליה או בקמפניה הפכו לכוכבים ויראליים עם בתים למכירה במיקומים מושכים. "קודם כל מיפינו את כל הבתים הנטושים, ופנינו במדת האפשר באופן רשמי ליורשים כדי שיעבירו לידינו את הזכויות על הנכסים המשפחתיים המתפרקים", אמר.

אבל כאן, לדבריו, טמונה אחת הבעיות המרכזיות: החוק האיטלקי מחייב אותו לקבל אישור מהצאצאים, אלא שאלו קשים מאוד לאיתור, במיוחד במקרים הרבים שבהם איטלקים עזבו את הכפרים לטובת הגירה לארגנטינה, לארה"ב או למדינות אחרות באירופה. שמות משפחה השתנו, מקומות ההגירה אינם ידועים במקרים רבים, והמשימה לאתר את בני משפחות בני הכפר שעזבו לפני מאה שנה, היא "כמו לחפש אחרי מחט בערימת שחת", אמר. רק במקרים בהם הבית המקורי נהרס בשל רעידת אדמה, יכולה העירייה "להיפטר ממנו" ללא אישור משפחתי, כך נכתב בדיווח של CNN.

בנוסף, במקרים רבים בהם הצאצאים ידועים, כאשר מדובר במשפחות איטלקיות, ציין ראש העיר כי "סכסוכים משפחתיים ועימותים של דורות מונעים מהם להסכים למכור את הבית". "רוב קרובי המשפחה שחלקו זכויות בנכס היו בעימותים משפחתיים ולא יכלו להסכים למכירה מסיבות אישיות - הם לא דיברו ביניהם או לא הכירו אחד את השני", אמר פיורדליסו. לדבריו, היו גם מקרים בהם בני משפחה סירבו באופן עקבי לשתף פעולה, "בשל נקמה". "כל התהליך הזה הכולל השגת אישורים הופך את הפרויקט לקשה מאוד, על גבול הבלתי־אפשרי", אמר ראש העיר.

אירו תמורת "ערימה חסרת תועלת של אבנים"

בסופו של דבר, סיפר פיורדליסו, הצליחה העירייה לאתר ולקבל את הסכמתם של עשרה בעלי בתים, מהם כמה שמתגוררים עדיין בכפר. העירייה שיווקה אותם דרך האינטרנט, כמה בעלי עניין הגיעו לבקר, כולל כמה מחוץ לאיטליה. מה שהעיב על המבצע היה שרוב מי שהעניקו את ההסכמה נסוגו ברגע האחרון, "בגלל עניינים משפחתיים". פיורדליסו מספר כי תוצאות הפרויקט המורכב הייתה מכירה של שני בתים בלבד, כל אחד באירו, שניהם של תושבים מקומיים שניסו להיפטר מהנכסים המשפחתיים.

אחד מתושבי הכפר, ג'יאני ואלקו, סיפר לרשת כי יחד עם אחיו, ניסה להציע מגרש שעליו היה בית משפחתי שהתמוטט "והפך לערימת אבנים" במסגרת המבצע בכפר, אבל אף קונה לא היה מעוניין. "חשבנו שאפילו אם נקבל אירו אחד בלבד, לפחות ניפטר מערימה חסרת תועלת של אבנים. רצינו גם לראות אם מישהו בכלל יהיה מעוניין לקנות את השטח", אמר. לדבריו, במשך חצי המאה מאז שהוריו עזבו את הבית, "רוב הגג והקירות קרסו, והשטח מכוסה בעשבים ובשיחים". "זה הפך לגינה מכוערת בלב ההיסטורי של פטריצ'ה", איבחן. כאמור, אף אחד לא הציע לקנות את חורבות הבית הישן. "זאת השקעה רעה, שדורשת הרבה כסף כדי לבנות מחדש את הבית. עדיף לקנות קוטג' קטן בסביבה". אלו, לפי הרשת, עולים כ-20 אלף אירו.

ראש העיר פיורדילסו אומר כי בתים אחרים היו מתאימים יותר למכירה, אבל החסמים המשפטיים מונעים ממנו להציע אותם. "היה עניין ואפילו כמה לקוחות בין־לאומיים באו כדי לראות את הבתים למכירה באירו אחד, אבל לצערנו - לא היו לנו הרבה בתים להראות להם", אמר.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים