גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחף נגד ישראל באירופה: קיצוץ כספים, הסטת השקעות והכרה במדינה פלסטינית

מנהיגי אירופה שינו כיוון בפסגה בבריסל ויצאו בקריאה ברורה ל"הפסקת אש הומניטרית מיידית בעזה" ● ארגונים לא-ממשלתיים דורשים לעצור השקעה במו"פ ביטחוני בישראל ● וקרן העושר הנורבגית בוחנת את השקעותיה בחברות הקשורות לישראל בעקבות המלחמה בעזה

כנס הפסגה של מנהיגי אירופה בבריסל / צילום: ap, Omar Havana
כנס הפסגה של מנהיגי אירופה בבריסל / צילום: ap, Omar Havana

​מנהיגי אירופה סיימו בסוף השבוע פסגה שהתכנסה בבריסל בקריאה ל"הפסקת אש הומניטרית מיידית" ברצועת עזה מצד ישראל וחמאס, אחרי קרוב לחצי שנה שבה נמנעו מכך. לפי הדיווחים מאחורי הקלעים, גרמניה הייתה זו שהסירה את התנגדותה לנוסח החדש, החריף יותר מבחינה ישראלית.

מרוץ החימוש: האם אירופה "תעתיק" מישראל את כיפת ברזל?
כותרות העיתונים בעולם | הסערה שמאיימת על יחסי ישראל ואחת מידידותיה הוותיקות
יואב קרני, פרשנות | מחסום הווטו האמריקאי נחצה: היד שלא הורמה ממוטטת את חומת המגן הדיפלומטית של ישראל

גם מדינות פרו-ישראליות כמו אוסטריה והונגריה הסכימו לשינוי הכיוון הזה, שמפעיל לחץ רב יותר על ישראל, במיוחד על רקע פעולה צבאית אפשרית ברפיח.

ההודעה האירופית המשותפת גם מזכירה את "העבודה החשובה" של אונר"א ברצועת עזה, בניגוד לדרישה הישראלית לפרק את הארגון, מציינת את הדיונים בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג ומטילה על ישראל אחריות להגברת הסיוע ההומניטרי.

ההודעה גם קוראת באופן גורף להימנע מפלישה לרפיח, ודורשת את שחרור החטופים הישראלים המוחזקים על ידי חמאס.

איום בהכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית

למרות ההצהרה החריפה יחסית, ציר המדינות הפרו-פלסטיניות באיחוד האירופי, הפועל מתחילת המלחמה כדי להביא להפסקת הפעולה הישראלית בעזה, התכנס בשולי הפסגה כדי לפרסם הודעה משלו.

ראשי הממשלות של אירלנד (ליאו ורדקר, שפרש מתפקידו אחרי החתימה והוחלף), ספרד, סלובניה ומלטה הודיעו במכתב רשמי אחרי פגישה פומבית וצילומים מחויכים לתקשורת, כי הן שוקלות להכיר במדינה פלסטינית באופן חד-צדדי.

"דנו בנכונות שלנו להכיר בפלסטין והסכמנו כי נעשה כך כאשר הדבר יהווה תרומה חיובית", נכתב בהודעת הסיכום של מפגש הצד שלהם.

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז אף הלך צעד אחד קדימה, ואמר במסיבת עיתונאים לאחר מכן כי הכרה ספרדית במדינה פלסטינית תיעשה במהלך הכהונה הנוכחית של הממשלה במדינה, כלומר לכל היותר בעוד שלוש שנים.

ההצהרות של ראשי האיחוד מסמלות את שינוי הכיוון שנרשם באירופה בחודשים האחרונים, בעיקר על רקע המצב ההומניטרי בעזה, מה שנתפס כחוסר נכונות מצד ישראל להתפשר בנושא "היום שאחרי", וכן שחיקה הולכת ומתגברת בדעת הקהל ובתקשורת ככל שהמבצע הצבאי נמשך ואינו משיג את המטרות שהובטחו, ביניהן חיסול ארגון חמאס.

השחיקה הזו מתבטאת לא רק ברמה הפוליטית, אלא בעיקר ברמת השטח, ברחובות, בפעילות ארגונים לא ממשלתיים, באקדמיה ובעסקים. ברמה הביטחונית, אמברגו נשק והעברת תחמושת וציוד ביטחוני לישראל כבר למעשה אומץ דה-פקטו על ידי חלק גדול ממדינות אירופה מאז שהחלה המלחמה בעזה.

איטליה, בלגיה, ספרד ומדינות נוספות הודיעו כי לא סיפקו נשק ותחמושת לישראל מאז תחילת המלחמה, וכי לא יספקו זאת בעתיד הקרוב. בבריטניה, שר החוץ דייוויד קמרון איים להפסיק אספקת נשק לישראל אם היא תפלוש לרפיח.

על הכוונת: הסכם "הורייזן" ותקציבי מו"פ

במקביל, השבוע צפויה להתפרסם תוצאת בדיקה רשמית בריטית בנוגע לחוקיות הפעולות הישראליות בעזה, שיכולה לגרור אמברגו מיידי על אספקת נשק, אם תמצא שישראל חרגה מהחוק הבינלאומי.

בהולנד הצליחו פעילים פרו-פלסטיניים למנוע העברת חלקים למטוסי ה-F-35 הישראליים באמצעות עתירה לבית משפט, והקמפיין מתפשט בימים אלו גם לבריטניה.

בתחום זה, החלו בסוף השבוע ארגונים לא-ממשלתיים המנטרים את היצוא הביטחוני של מדינות האיחוד להעלות דרישה חדשה: להפסיק להשקיע כספים אירופיים במחקר ובפיתוח שקשור לרחפנים ולמל"טים בישראל.

שני ארגונים, StateWatch ו-IMI, פרסמו מחקר שבו הם מתחקים אחרי כספים שהועברו לחברות ישראליות במסגרת "הורייזן", תוכנית המדע והמו"פ האירופית האחראית להשקעות עתק בישראל בשנים האחרונות. לטענתם, חברה ישראלית בשם Xtend לפיתוח רחפנים קיבלה מענק מהתוכנית האירופית, שישראל חברה בה מכוח הסכם בילטרלי שמתחדש מדי כמה שנים.

"חברות ביטחוניות ישראליות אחרות קיבלו מיליונים לטובת פיתוח רחפנים בשנים האחרונות, למרות איסור על השקעה אירופית בפרויקטים צבאיים", כתבו. הם דורשים להפסיק את העברות הכספים לחברות הללו.

דרישה זו מתחברת למהלך מורכב יותר, בעל השלכות משמעותיות הרבה יותר, שציר המדינות הפרו-פלסטיניות מקדם באיחוד האירופי: ניסיון להשעות את הסכמי האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי.

הסכמים אלו מספקים את המסגרת ליחסים בין ישראל ובין האיחוד, כולל השקעות ותוכנית "הורייזן", ומדינות כמו אירלנד וספרד כבר פנו לנציבות האירופית בדרישה לדון אם הם תקפים, על רקע הטענות שלהן כי ישראל מפירה את החוק הבינלאומי בעזה, ולכן לא עומדת בדרישות הסף של ההסכמים. עד כה הנציבות לא הראתה נכונות לדון בעניין.

קרן העושר: לא נשקיע בספקיות נשק לישראל

ואם באירופה הלך הרוח הפוליטי מיתרגם להחלטות פוליטיות הפוגעות בישראל, ולדרישות מצד ארגוני החברה האזרחית, בסקנדינביה ובמדינות הנורדיות המצב חמור אף יותר. בסוף השבוע הודיע בכיר בקרן העושר הנורבגית, אחד הגופים המשקיעים הגדולים ביותר בעולם, עם הון מוערך של 1.6 טריליון דולר, כי הקרן "בוחנת מחדש" את החזקותיה בשורה של חברות בינלאומיות וישראליות בעקבות המלחמה בעזה.

לדברי הקרן, הרקע לכך הוא הפרות אפשריות של תקנות האתיקה שלה. בעבר כבר הודיעה הקרן על הפסקת השקעה בשורה של חברות ישראליות המעורבות בפעולות בשטחים ביהודה ושומרון, במיוחד בתחום התשתיות. לפני כשנה וחצי החליטה להמשיך ולהשקיע בגופים פיננסיים ישראליים, אחרי בחינה של הנושא.

 

לדברי הבכיר, העומד בראש ועדת האתיקה של הקרן, סוויין ריקרד ברנטצאג, הסיבה לבחינה מחדש בתזמון הנוכחי היא "החומרה הרבה של ההפרות בנורמות שאנחנו רואים". הוא אמר בראיון לרויטרס כי הקרן, המחזיקה ב-1.5% מההון הנסחר בבורסות הגדולות בעולם, ומשקיעה ב-8,000 חברות, תבדוק אם ישנן חברות בפורטפוליו שלה המוכרות נשק לישראל, הנמצא בשימוש בעזה.

לדבריו, אם כן, ייתכן שהדבר יוביל להסטת השקעות מהן, משום שהדבר יעבור על חוקי האתיקה של הקרן. אלו מחייבים אותה להשקיע בחברות שאינן קשורות בפעילות העוברת על החוק ההומניטרי הבינלאומי, ציין.

ברנטצאג לא ציין אילו חברות נמצאות בבדיקה כעת, אך אמר כי "הן יכולות להיות ישראליות או לא-ישראליות". הקרן יכולה להשקיע בחברות נשק, מלבד כאלו הקשורות בנשק אטומי או מוקשים.

היא גם מבצעת בדיקה שוטפת כדי להסיט השקעות מחברות הקשורות בהליכים לא-חוקיים ובעבירות על החוק ברחבי העולם. לרוב, היא מפרסמת את ההחלטה לסיים את ההשקעה אחרי שמכרה את המניות, במטרה לשמור על ערכן בעבורה.

"ישראל כעת הרבה יותר בפוקוס מאשר לפני כן", אמר הבכיר הנורבגי. נכון לסוף 2023, הקרן החזיקה מניות ב-76 חברות ישראליות.

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-6% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● הין ירד לשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"