גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך שיגביל את כוחה של סופר פארם, וההשלכות על המתחרות

ועדת הכלכלה מתכננת להגביל את סופר פארם כך שלא תוכל להיות המתחרה הראשונה שפותחת סניף בקניון חדש במשך חמש שנים ● המטרה: להגביר את התחרות בענף, שהרשת היא השחקנית הדומיננטית בו ● מה חושבים המומחים?

סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל
סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל

ועדת הכלכלה הודיעה השבוע כי בכוונתה לקדם הצעת חוק שתקבע כי בכל קניון חדש שייפתח בחמש השנים הבאות - חנות הפארם הראשונה לא תהיה של רשת סופר פארם.

אלה חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות? 
חודש אחרי רכישת שופרסל: זה המינוי הראשון של האחים אמיר 

ברקע הדיון שנערך בוועדה עומד הרצון להגביר את התחרות בענף. לפי דוח שחיבר עמי צדיק, ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, ושנכתב לבקשת יו"ר הוועדה דוד ביטן לקראת הדיון, עולה כי הריכוזיות בשוק רשתות הפארם גבוהה, והוא כולל שלוש רשתות מרכזיות - סופר פארם, רשת Be מקבוצת שופרסל ורשת גוד פארם מקבוצת רמי לוי.

לפי הדוח, בשנת 2021 הסתכמו הכנסות רשתות הפארם בכ-6.7 מיליארד שקל. נתח השוק הכספי של סופר פארם היווה כ-85% עם כ-5.7 מיליארד שקל הכנסות, Be עם נתח שוק של כ-12% וכ-800 מיליון שקל הכנסות, וגוד פארם עם 3% נתח שוק וכ-200 מיליון שקל הכנסות.

סופר פארם היא הגדולה מבין השלוש עם 285 סניפים, ל-Be יש 93 סניפים, ולגוד פארם - 58 סניפים. עם זאת, שתי האחרונות מצויות בבעלות שתיים מרשתות המזון הגדולות בארץ - שופרסל עם כ-420 סניפים ורמי לוי עם כ-58 סניפים, בהתאמה, וגם שם נמכרים חלק גדול ממוצרי הניקיון והטואלטיקה. 

 

"על-מנת להשפיע על התחרות אני רוצה להגביל את האפשרות של סופר פארם לפתוח בקניונים לתקופת זמן של חמש שנים, לא מעניין אותי אילו הסכמי בלעדיות יש להם", אמר ח"כ ביטן, שהתנגד לקביעת מגבלות גאוגרפיות, גם לאור המלצות רשות התחרות.

עוד דנו בוועדה באפשרות לקבוע שיהיו לפחות שני מתחרים מהתחום בקניונים גדולים מעל 12 אלף מ"ר, ולא להעניק בלעדיות לרשת פארם אחת, מה שזכה גם לתמיכת עו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות.

בהשוואה בין הרפורמה בענף הטקסטיל וההלבשה לרפורמה בענף המזון, צוין בדוח כי הרפורמה להסרת מכסים על מוצרי הלבשה והנעלה הובילה לירידה חדה במחירים. לעומת זאת, רפורמות חלקיות בענף המזון, שעסקו ביחסים בין הספקים לקמעונאים ובשקיפות מחירים, ללא הסרה מלאה של חסמי יבוא מכסיים ולא מכסיים וללא ביטול של מכסות ייצור בענף החקלאות, הובילו לתוצאות חלקיות.

חוסר נוחות מחקיקה מפורשת על סופר פארם

האם אפשרי ליצור חקיקה פרסונלית שתוציא את סופר פארם מחוץ לקניונים חדשים בחמש השנים הקרובות? המומחים מצביעים על בעייתיות. "יש אפשרות ליצור חקיקה שמרסנת פתיחת סניפים חדשים, בחוק שיגדיר נתחי שוק מסוימים או הגדרת מונופול מסוים, והגדרות שאינן ספציפיות לסופר פארם", אומר עו"ד גולן קנטי, ראש מחלקת תחרות והגבלים עסקיים במשרד נשיץ ברנדס אמיר, שמציין כי הוא מרגיש חוסר נוחות מחקיקה שנוגעת מפורשות לסופר פארם.

"אני מבין את ההיגיון במגבלות אזוריות המקבילות החקיקה הקיימת, אבל אני רואה קושי עם חקיקה כזו ברמה ההגבלית. הניסיון להנדס את השוק בעקבות קושי תחרותי שקיים היום, הרבה פעמים יוצר יותר נזק מתועלת".

לדבריו, "חוסר ההתמודדות עם לחצי השוק הקיימים והמצב התחרותי הקיים, ויצירת פתרונות שאינם חושבים על הסרת חסמים, על התמודדות ארוכת-טווח עם הקושי התחרותי ועידוד התחרות, בחלק מהמקרים יוצרים פגיעה תחרותית. עד היום, מונופולים יודעים לעקוף הוראות כאלה, ואז אנחנו יוצאים חסרים מכל צד. כשאנחנו יוצרים פתרון גס ולא מדויק, אנחנו פוגעים בתחרות".

"מה היה האפקט של הבלעדיות?"

עו"ד קנטי מצביע על פן נוסף המתייחס להסדרי הבלעדיות שהיו לסופר פארם בעבר, לפני שנאסרו על-ידי רשות התחרות. "העובדה שהרשות ביטלה את חלקם או את כולם מעוררת שאלה של בחינה תחרותית שלמה, של מה באמת היה האפקט של אותה בלעדיות ומה הנזק שנגרם? האם עדיין יש אפקט בלעדיות בהקשר הזה? וכאן צריכה להיעשות בחינה מעמיקה יותר של עולם היחסים בין הקניונים וסופר פארם.

"שנית, אחד הדברים שלא נדונו בצורה מלאה, הוא מה התוצאות של חוק המזון שהיו עד עכשיו, שממנו הוחרגו חנויות הפארם, והאם זה נכון לא ליצור הסדר מדויק יותר לתחום הפארם כדי לפתור את הבעיות שיש שם. זה דבר שיש לעשות מתוך הבנה של ההשלכות של חוק המזון עד כה".

ניצן לביא, מנכ''ל סופר פארם / צילום: יח''צ

עו"ד קנטי מוסיף: "אנחנו רצים לחוקק חוקים חדשים בלי לעשות בחינת מציאות לגבי החוקים הקיימים. לטעמי, לא הייתה בחינה מעמיקה, שהייתה מובילה לשינוי בחוק המזון עצמו ואולי למחשבה נוספת ומעמיקה יותר על הפתרון שצריך לעשות בכל הנוגע לפארם. אני לא חושב שפתרון של רגל גסה, שבו נגיד לסופר פארם לא לפתוח יותר סניפים, זו הדרך. זה קיצור דרך שלא בהכרח יוביל אותנו לתוצאה נכונה".

עו"ד דנה טירנגל-ליפקה, שותפה וראש מחלקת תחרות והגבלים עסקיים במשרד עמית, פולק מטלון, ששימשה בעבר כראש צוות מזון וקמעונאות ברשות התחרות, מציינת כי למרות שעל סופר פארם נאסר לדרוש הסכמי בלעדיות במתחמים, הממונה מכירה בצורך שבהם. "מרכז מסחרי או קניון חדשים מבקשים מהחנויות השקעה אדירה בהקמת הסניפים. לחנויות קטנות, שאינן מהרשתות החזקות, קשה מאוד לבצע את ההשקעה, בעיקר כשמדובר במרכז מסחרי שייפתח רק בעוד 4-5 שנים. מאידך, קשה לבקש להשקיע מיליונים בסניף חדש בלי לתת לו הבטחה, אפילו לתקופה קצרה. אז מה ההצעה באה להגיד? שסופר פארם לא תוכל לפתוח בקניון חדש? זה לא כל-כך פשוט".

"אתם רוצים תחרות? תורידו חסמים"

לא בטוח שהתערבות בשטחי המסחר ובתמהיל שקיים בקניונים היא מה שיש לכוון אליו. אם ייאסר על סופר פארם לפתוח באופן גורף חנות בכל הקניונים שייפתחו בשנים הקרובות - כשלא ברור עד כמה מספרם יהיה משמעותי - האם הממונה על התחרות תצטרך לפקח גם על סקטורים נוספים ולתת אישורה לכל חנות שתיפתח בקניונים, הן מבחינת המזון והן מבחינת הפארם? אם קיים בקניון סופר אחד של רמי לוי, ובאותו מתחם ייאסר על סופר פארם להיכנס, ותיפתח חנות של גוד פארם שבבעלותו של לוי, שתיהן יתחרו אחת בשנייה בתחום הטואלטיקה והניקיון, כששתיהן תחת אותה בעלות? האם זה מה שיסייע להורדת המחירים?

"הצעת חוק שבאופן גורף אי-אפשר יהיה לפתוח סופר פארם, נראית כמו צעד מלאכותי שעלול להשאיר את המרכזים המסחריים בלי פארם שתהיה לו היכולת לבצע את ההשקעה", אומרת עו"ד טירנגל-ליפקה. "אתם רוצים תחרות? תורידו חסמים. תורידו מכסים. תאפשרו יבוא. תאפשרו תחרות. תנו את התנאים המבניים לשוק להתחרות, ואל תתערבו בחקיקה כזו או אחרת.

"יש רגולציה משוגעת על מוצרי טואלטיקה, ניקיון וקוסמטיקה. אם תיפתח עוד רשת, בסוף היא תמכור אותם מוצרים. העלויות הן אותן עלויות, הספקים הם אותם ספקים. כשלא פותחים לעוד ספקים ולא מורידים את הרגולציה והעלויות, קשה מאוד לפעול פה, כשהשוק סגור וחסום".

האם להצעת החוק יש סיכוי לעבור? לפי עו"ד טירנגל-ליפקה, קשה מאוד להעריך. "כבר עברו כל מיני חקיקות פרסונליות לטובתם ולרעתם של שחקנים במשק", היא מציינת. "אבל מאוד יפתיע אותי אם זה יגיע לשלב החקיקה. זה יכול לייצר בעיה אמיתית למרכזים המסחריים. כשיש ויקטורי, קרפור או סופר פארם בקניון, זה יוצר תחרות על חלק משמעותי מהמוצרים. תוציאי את סופר פארם, ולא יהיה מי שייכנס, לא יהיה גם את זה. אם יש שופרסל או רמי לוי, שוב נכנסים למערכת היחסים של מי הנוסף שנמצא בקניון. זה ערבוב מיקרו-מנג'מנט ורגולציה שבדרך-כלל רק יוצרת בעיות. אתם רוצים לייצר תחרות? תורידו רגולציה. אל תוסיפו". 

גם עו"ד מיכל רוטשילד, ראש מחלקת הגבלים עסקיים ותחרות ושותפה במשרד EBN ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, סבורה כי הדרך להגביר את התחרות היא לא להוסיף רגולציה, אלא להוריד חסמים. "המהלך הזה הפוך לכל הרציונל של דיני התחרות. על-מנת להגביר תחרות, יש להוריד חסמים, לא על-ידי כך שמגבילים שחקן משמעותי", היא אומרת. "גם הטלת חובות נוספות על רשות התחרות, לצד החובות הרבים שמוטלים עליה כרגע, יקשו עליה עוד יותר. הרשות צריכה לעשות את מה שהיא יודעת, אבל לא להטיל עליה חובות פיקוח רגולטוריים נוספים.

"לא ברור אם חוק המזון עשה משהו טוב ואם הוא באמת קידם תחרות, במיוחד ביחס לעלויות שלו. כדאי לעשות מה שעשו בביגוד, שהוביל לירידת מחירים. עוד היבט מסוכן לסוג הרגולציה הזו הוא שברגע שיחליטו מי יהיה בקניון - למה שלא יחליטו איך הוא ייראה והיכן הוא ימוקם? אולי יחייבו שאת סופר פארם ימקמו בסוף הקניון, ואת גוד פארם בהתחלה? אף אחד לא יודע לאן זה יוביל. ברגע שמתחילים, המדרון מאוד חלקלק".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות