גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגמות שיעצבו את שוק העבודה בעולם השנה, ואיפה ניצבת ישראל?

מעסיקים בעולם נכנסו ל־2024 עם שלל אתגרים ישנים־חדשים, בישראל המרכזי שבהם הוא המלחמה ● מחקר של פירמת עורכי הדין הבינלאומית DLA Piper מצביע על מגמות חקיקה בכ־40 מדינות: מכללי שקיפות על שכר ועד הכוח שצוברים איגודים

המגמות שיעצבו את שוק העבודה בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
המגמות שיעצבו את שוק העבודה בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מדי שנה מפרסמת פירמת עורכי הדין הבינלאומית DLA Piper, מחקר ותחזיות על שוק העבודה. הפירמה מעסיקה כמעט 5,000 עורכי דין, ומייעצת לכ־200 לקוחות ישראלים, גופים מוסדיים וחברות פרטיות.

גם בהייטק וגם במשרד עורכי דין: כלי הניהול שמנהלים אימצו מהמילואים
ניתוח גלובס | מאבק סמכויות ומלחמה: מאחורי הירידה בהכשרות המקצועיות

על פי המחקר, אשר מצביע על מגמות משותפות בכ־40 מדינות שונות, הזינוק שהופיע בפעילות החקיקה והרגולציה של התעסוקה בעידן הקורונה אינו מראה סימנים של האטה. קצרה היריעה מלסקור את כל המגמות - לכן נתמקד במרכזיות שבהן ובהקשרן לישראל. 

להשאיר את העבודה במשרד 

מעסיקים ומחוקקים ברחבי העולם בוחרים לשנות את מסגרת חיי העבודה ולטפל בבריאות העובדים וברווחתם דרך מדיניות. בין היתר, נמשכת ההסדרה של נושאים כמו עבודה מרחוק וגמישות, הזכות להתנתק, הפחתה בשעות העבודה, הגדלת מכסת ימי החופש גם בנסיבות כמו שכול וכאבי מחזור, ועוד. 

בישראל הנושא עדיין בחיתוליו, ולפי לירון גרידיש, עו"ד דיני עבודה, מומחה בייצוג עובדים ומעסיקים ופועל לתנאי עבודה הוגנים במשק, אין חידושים מהותיים בחוק בכל הנוגע לאיזון בין בית לעבודה ולבריאות עובדים. "יתרה מכך, פסיקה שניתנה לאחרונה בבית הדין לעבודה קבעה כי רק כאשר מדובר בעבודה נרחבת ומשמעותית מעבר לשעות העבודה יהא זכאי העובד לקבלת תשלום. במקרים בהם העובד יבצע פעולות פעוטות לטובת העבודה, אלו יחשבו כזוטי דברים והעובד לא יהא זכאי לקבלת תשלום בעדם. אם לא די בכך הרי שלאור מלחמת חרבות ברזל הוארך ההיתר לעבודה בשעות נוספות. לעומת זאת, באירופה החלו בחקיקה על הפרדה בין החיים הפרטיים לבין חיי העבודה". 

מומנטום סביב שיווין

על פי דוח השכר העולמי האחרון של הפורום הכלכלי העולמי, ציון הפער המגדרי העולמי לשנת 2023 עומד על 68.4% (אף מדינה לא הגיעה לשוויון מגדרי מלא). בארה"ב, מספר מדינות חוקקו חוקים חדשים במטרה לצמצם פערי שכר מגדריים, כמו למשל החוק לפרסום טווחי שכר במודעות הדרושים שנכנס בניו יורק. באירופה, מעסיקים מתמודדים עם דרישות מכבידות על פי הוראת השקיפות החדשה של האיחוד האירופי בנושא שכר, לפיה למדינות החברות יש עד 7 ביוני 2026 להכניס חוקים פנימיים ליישום דרישות ההנחיה, ומעסיקים מתחילים להיערך לכך כבר עכשיו. 

נראה שישראל נותרה מאחור בנושא זה. חוק שכר שווה נכנס לתוקף לפני כשלוש שנים, ומחייב מעסיקים מסוימים לפרסם מידע על פערי השכר בין גברים לנשים, אך מאז נראה שאין התייחסות לנושא. עו"ד גרידיש מסביר כי כחלק מהחוק, קמה חובה לחברות ציבוריות, לגופים מתוקצבים, לעמותות ולחברות המעסיקות מעל 518 עובדים חובה לפרסם מדי שנה דוח המפרט את פערי השכר בין נשים לבין גברים. 

עו"ד שירה להט, שותפה מובילה במחלקת דיני עבודה במשרד ארנון, תדמור־לוי, מסבירה כי "מדובר בחוק יחסית חדש, ונראה שזה עוד יתפתח בישראל. זה תואם את המגמה העולמית של אכיפת גיוון מצד אחד ושוויון מצד שני במקום העבודה". היא מוסיפה, כי "היה ניסיון של שדולת הנשים לפנות לארגונים ולבקש מהם את המידע הזה, אבל לא ידוע לי על תביעה או דרישה שהוגשו בנושא. אין בחוק סנקציות ממשיות, ולא ידוע לי על פעולות אכיפה שנוקטת נציבות שוויון הזדמנויות במשרד העבודה".

ה־AI ממריא

לפי הסקר, הרגולציה בכל הנוגע לבינה מלאכותית מתפתחת במהירויות שונות במדינות שונות, תחומי שיפוט ותעשיות. בנציבות האיחוד האירופי החלו בתהליכי חקיקה, בארה"ב זה משתנה ממדינה למדינה וממגזר למגזר, באופן דומה לרגולציה שהייתה בעבר בתחום אבטחת הסייבר. מי שמובילה בתחום היא סין, שכבר חוקקה חוקים חדשים, ועל כן מהווה אחת ממערכות התקנות הראשונות מסוג זה באסיה. 

אולם, המחקר צופה כי סוגיות אתיקה ורגולציה לא יאטו את האימוץ של טכנולוגיות בינה מלאכותית בארגונים. 83% מהנסקרים העידו כי לארגון שלהם יש אסטרטגיה וחזון לגבי שימוש בבינה מלאכותית, ו־86% מהם השיבו שתוכנית זו כוללת גם קוד אתי. 

זכויות בכלכלת החלטורה 

על פי המחקר, הגנות לעובדים צפויות לעמוד בראש סדר העדיפויות בשנה הקרובה. מחוקקים בקליפורניה, ניו יורק, מיניסוטה, ניו זילנד, הולנד ובריטניה, נוקטים בצעדים כדי לבלום את השימוש באמנות מגבילות ולקדם ניידות עובדים. הנוף ממשיך להשתנות גם כשמדובר בשימוש בעובדי קבלן עצמאיים ועובדים מזדמנים. בבלגיה ואיטליה לדוגמה, המחוקקים הציגו שינויים המגבילים את השימוש בחוזים לתקופה קצובה. 

עו"ד להט מסבירה כי "בישראל המעמד החוקי של עובדי כלכלת ה־GIG (חלטורה) לא מוסדר בחוק. לדוגמה, שליחי וולט פנו לבית הדין לעבודה בתביעה ייצוגית להכרה ביחסי עבודה, והתביעה שלהם התקבלה, אבל הערעור בבית הדין הארצי עוד תלוי ועומד. ההכרה הזו ביחסי עבודה תואמת את המגמה העולמית של הגנה על משתתפי כלכלת ה־GIG שלא נהנים מזכויות סוציאליות ומהגנות חוקיות כעובדים. באופן דומה, היו נותני שירותים עצמאיים שפנו לבתי הדין לעבודה בתביעה להכרה ביחסי עבודה רטרואקטיביים, ושזכו לקבל מבית הדין לא רק את מלוא הזכויות כעובדים, אלא גם פיצוי בגין הפגיעה הכללית בהם בגלל שהם לא היו עובדים ולא נהנו מכל מיני הגנות קיבוציות". 

איגודי העובדים צוברים כוח

הסקר מצביע על עלייה משמעותית בכוחם של איגודי העובדים. בארה"ב למשל, מאות אלפי עובדים השתתפו בשביתות במהלך השנה החולפת. התופעה לא נעלמה מעיניי ה־NLRB (הסוכנות הפדרלית שאחראית על יחסי תעסוקה), שפועלת לשנות את חוקי העבודה כך שיהיו ידידותיים יותר להתאגדויות. 

באוסטרליה, טיוטת חקיקה חדשה עשויה להגדיל את יכולתם של איגודי עובדים להיכנס למקום העבודה כדי לבדוק הפרות ולהכניס דרישת חופשה בתשלום לנציגי האיגודים. 

"מאז הקורונה, ואחרי תקופה ארוכה שבה היה סנטימנט נגדם, כוחם של האיגודים המקצועיים בעולם התעצם" מסביר פרופ' ארז סיניבר, מביה"ס לכלכלה במכללה למינהל, מומחה לכלכלת עבודה. "הסיבות לכך הן האבטלה הנמוכה, ובארה"ב התמיכה של ביידן באיגודים המקצועיים". 

כאוס גיאופוליטי

בתגובה לאתגרים כלכליים בשנת 2023, כמו לחצים אינפלציוניים, האטת צמיחה, שיבושים בשוקי ההון ועליית הריבית, חברות רבות עברו ליישם צעדים לחיסכון בעלויות. עם זאת, החקיקה המקומית משתנה במהירות ומעסיקים נדרשים לנקוט זהירות בעת הערכה של אמצעים כאלה. בה בעת, חברות ממשיכות להתחשב בסיכונים גיאו־פוליטיים מתפתחים כגון המלחמה באוקראינה, ומלחמת ישראל־חמאס, לרבות כללי בקרת יצוא חדשים וחוקים נגד אפליה. 

בישראל, החקיקה מושפעת מהמלחמה באופן ישיר, בעיקר סביב גיוס המילואים הנרחב. "החידוש המעניין כאן הוא שהוקנו זכויות נוספות לבנות ובני הזוג של חיילי המילואים. אלה זכאיים לקבלת ימי היעדרות ממקום העבודה בצורה של ימי מחלה וימי חופשה" מסביר עו"ד גרידיש. 

עו"ד להט, מוסיפה כי "פורסם היתר מיוחד של שר העבודה שמאפשר לבני ובנות זוג של משרתי מילואים או עובדים חיוניים, לפצל את יום העבודה כך שהם יוכלו להשלים שעות שהם מחסירים בבוקר בהמשך היום".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין