גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בהייטק וגם במשרד עורכי דין: כלי הניהול שמנהלים אימצו משירות המילואים

צה"ל לא חף מביקורות על התרבות הארגונית שלו, אבל יש גם מי שרואה בצבא כבית ספר מצוין למנהלים ● תחקור ולמידה תוך כדי תנועה, שילוב אנשים בקבלת החלטות וגיוון תעסוקתי: המילואימניקים שהחליטו לקחת איתם לאזרחות כלי ניהול צבאיים

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg
מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

מי ששירת בצבא בוודאי שמע לא פעם את האמרה שלפיה "אם הצבא היה עסק, הוא היה קורס מזמן". פעמים רבות הצבא מואשם בקיבעון, קושי בראיית הפרט ועוד חולשות שיקשו על ארגון להתנהל בחיים האזרחיים. ועם זאת, יש מנהלים שמעידים שמאז שהתגייסו למילואים כדי לסייע במאמץ המלחמתי, הם דווקא הפיקו תובנות חשובות שהם אפילו שואפים ליישם במקומות העבודה. 

הם נלחמו על המדינה. עכשיו הם צריכים להילחם על העבודה שלהם
חוזרים למשרד אחרי מילואים? חמש אסטרטגיות שיגרמו לכם להפוך את האתגר להזדמנות

"הצבא הוא בית ספר מצוין, לכל אורך השנים שבהם שירתי במילואים תמיד חזרתי עם תובנות" מספר איתי הס (50), ראש מחלקת חדלות פרעון במשרד עורכי הדין אגמון עם טולצ'ינסקי, שחזר בשבוע שעבר מארבעה חודשי מילואים. הס שירת כסגן אלוף בחטיבת האש 990 ושימש כנציג אוגדה 99 בפיקוד דרום ובצפון. "הפעם זה היה ארוך יותר, נחשפתי לצורות ניהול שונות, ניסיתי להפיק משמעויות, תועלת ותובנות תוך כדי המילואים לדברים שאני רוצה לקחת איתי לאזרחות".

בתרבות הארגונית הצבאית, ובמיוחד בעת מלחמה, נהוג לבצע תחקירים כדי להפיק וליישם לקחים במהירות. "הצבא מודע לצורך בלמידה ותחקור תוך כדי תנועה. במהלך השירות הייתי בדיונים שעסקו בלמידה מהיממה הקודמת. היה דגש מתמיד להשתפר וזה דחף אותנו קדימה", מסביר הס. כעת הוא מקפיד לבצע תהליך דומה גם בעבודתו. "זה לא משהו מובנה בתחום. הכנסת תהליך הלמידה והפקת הלקחים לאורך הדרך כסטנדרט, במיוחד במהלך אירועים משמעותיים בתיק, יכולה לסייע לנו להיות טובים יותר בהמשך".

קבלת החלטות משותפת

גל לבנט, ראש מטה של יו"ר רשות החשמל וקצין האוכלוסייה של פיקוד דרום במילואים, מספר כי "התחדד לי עד כמה חשוב לשלב אנשים בקבלת ההחלטות". לבנט מנהל במסגרת תפקידו באזרחות את כל ממשקי העבודה מול גופים פרטיים וממשלתיים, חקיקה, אסדרות, תעריפי החשמל, יצרנים פרטיים, ומתכלל את כל עבודת רשות החשמל. במילואים, היה אחראי על ניהול המשימות הנוגעות לאוכלוסייה ברצועת עזה.

"בצבא יש נטייה לקבל פקודות ולהגיד היישר, אבל פקודה שמתקבלת לאחר שיתוף האנשים שהיא נוגעת אליהם מתבצעת על הצד הטוב ביותר. אנשים צריכים להיות מעורבים, שיח זה דבר חשוב. כשהדרגים בשטח יודעים מה אתה רוצה, ההסתברות שמה שרצית יקרה פשוט מזנקת מעלה", הוא אומר. מאז שחזר מהמילואים, הוא מאמין שעליו ליישם את הגישה הזו גם ברשות החשמל.

"כשמבקשים לייצר מדיניות, גם כרגולטור, חשוב לדבר עם האנשים שההנחיות ישפיעו עליהן. להקשיב לאנשים, גם אם לכאורה אפשר פשוט לפקוד עליהם. בצבא, הפיקוד מתייעץ עם האוגדה לפני שמקבל החלטות. אותו דבר עם הרגולטור ומי שהוא מפקח עליו, כך ניתן להבין הכי טוב את המגבלות, היכולות והקשיים. גם בצבא וגם כרגולטור זה ייצר מדיניות טובה יותר כלפי מי שאמור להיות הזרוע הביצועית שלך. חשוב לייצר אחדות אינטרסים גם אם אין הסכמה מלאה", מסכם לבנט.

באותו הקשר, הס מספר שבעבר נהג לנהל את ישיבות הצוות שלו ולהיות המרכז שלהן, אך מאז שחזר ממילואים הוא דוגל בגישה שונה, בהשראה מהצבא. "בצה"ל בחלק גדול מהדיונים וההיערכויות אמנם יש סדר דוברים קבוע ונושאים מובנים, מה שלא מתאים לאזרחות, אבל לקחתי את המקום של המנהל בדיונים האלה. יש הרבה מה ללמוד מהאנשים שפגשתי בצבא. היום אני מדבר פחות בישיבות, האנשים הם אלה שמדברים ובסוף אני מסכם. אם צריך לקבל החלטות, אני מדבר יותר. זה נראה לי יותר יעיל ונותן יותר מקום לאנשים. בעבר אני הייתי מעלה את הדברים והם היו יותר פסיביים".

"שילוב המוחות קריטי"

אחת התובנות שחזרו על עצמן בשיחות עם מנהלים, היא התרומה של גיוון אנושי למשימות הצבא. "היינו חבורה של בכירים ממקצועות מגוונים והצלחנו להבין וללמוד אחד מהשני" מספר אלעד סואיסה, סמנכ"ל חטיבת הרשת המטרופולינית בנתיבי איילון. סואיסה התנדב למילואים ביחד עם הצוות שלו, יוצאי אגוז, ושירת ברחבי הרצועה כחלק מחטיבה 11 של הקומנדו במשך למעלה מ־120 ימים.

"ישבתי באותו המשוריין עם מנהל סניף בנק, סמנכ"ל מחברת פארמה וסמנכ"ל מחברת ביטוח, וקיבלתי כלים נוספים. לדוגמה החבר מהבנק - שני הארגונים מאוד קשיחים ותחת רגולציות מחמירות. העברנו רשמים על ייצור כלים בתוך המערכת, איך להיות יצירתי יותר למען השגת מטרות. בסוף מדובר במפגשים שכמעט ולא קורים באזרחות".

זוהר גיל, סמנכ"ל שיווק בחברת ההייטק נובה, אחת החברות הישראליות המובילות בתעשיית השבבים העולמית, מספר דברים דומים. גיל שימש כקצין תכנון ושליטה במהלך המלחמה, ולדבריו היה שם "שילוב מדהים של אנשים עם רקעים שונים בחברה, כולם עם מטרה ברורה. החבר'ה הצעירים יותר מכירים את המערכות ולמבוגרים יש ניסיון מבצעי, וביחד כולם עבדו בצורה מאוד יפה".

גיל מסביר שהדבר חידד לו את החשיבות של הגיוון בהייטק. "ידענו את זה קודם, אבל לחוות את זה במילואים רק העצים כמה זה חשוב. אנחנו כמובן משתדלים לעשות את זה עכשיו ונעשה את זה גם בהמשך", הוא אומר.

לבנט מוסיף כי גם העובדה שהמילואימניקים הביאו את היכולות מהעולם הפרטי שלהם תרמה באופן ישיר למהלך הצבאי. "שילוב המוחות הוא קריטי. גם שיתוף תובנה שלא בהכרח קשורה ישירות יכול לתרום".

רותמים את הדור הצעיר

אין ספק כי שירות מילואים בזמן מלחמה מפגיש מגוון עצום אנשים תחת המטרייה הצבאית, ובהתאם גם אנשים מדורות שונים. ק', אשר את שמה לא ניתן לחשוף עקב מגבלות ביטחון מידע, משמשת כ-director of learning and training בקורו, חברה המספקת פתרונות הגנה בתחום הסייבר.

בצבא, משמשת ק' כמנהלת תחום פיתוח הדרכה במרכז הפקת לקחים ולמידה של זרוע היבשה, ומלווה את הפיתוח של קורס מ"פים לוחמים. "אנחנו מבינים שיש דברים שצריך להגדיר מחדש, כל מיני כישורים ושרירים קוגנטיביים שצריך לפתח אצל המפקדים שלנו", היא מספרת.

"כשהגעתי למרכז הפקת לקחים, הצבא עסק בניסיונות להבין איך בכל שעה יש תובנות מהשטח ובאתגר איך להעביר אותן הלאה - בשונה מחברה פרטית שבה שאפשר לשלוח הודעה בווטסאפ או סלאק. רצינו להפוך את ההפצה למשהו נגיש, קצר ובמהירות בזק". הצורך הזה יצר אצלה תובנות בנוגע למפגש בין הדורות, ולימד אותה רבות על הדרך לרתום את הדור הצעיר שמשתלב כעת לראשונה בשוק העבודה בצורה יעילה יותר.

"זאת הייתה תזכורת לגבי הדור הנוכחי. המאפיינים הם אותם מאפיינים בתוך הצבא ומחוצה לו: זה דור שצורך מידע בצורה מאוד ממוקדת, ובמגוון סגנונות למידה. הבנתי שצריך לייצר מגוון של אמצעי למידה שילמדו אנשים שונים עם מניפה שונה של יכולות. בנוסף, הם צריכים להבין בדיוק למה הם לומדים את מה שהם לומדים, ממש לגייס אותם לזה. ברגע שהם מבינים, הם רצים ישר ולעניין למטרה. זה דור שרוצה ללמוד, הוא פשוט יעיל".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית