גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקומבינה לקומבינה: איך מחליטה ועדת החריגים בפני מי השמיים סגורים, ולאן נעלמו הנתונים?

הוועדה הספיקה לעבור שני שרי ממשלה לפני שהגיעה לידיה של שרת התחבורה מירי רגב ● בשטח הולכות ומתרבות העדויות על קומבינות והיעדר קריטריונים ברורים, אך בוועדה מסרבים פעם אחר פעם לבקשת גלובס להעביר נתונים

נתב"ג בימי קורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב"ג בימי קורונה / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

"דה-לגיטמציה לוועדה", אמרה שרת התחבורה מירי רגב ב'פגוש את העיתונות' עם רינה מצליח הערב (שבת) על הכתבה של אילן לוקאץ' ששודרה אמש (ו') באולפן שישי באשר לאי-הסדרים, בלשון המעטה בכל הנוגע לכניסה וליציאה מישראל. רגב האשימה גם את התקשורת כמובן, אבל לא את עצמה כמי שעומדת בראשת ועדת החריגים שכתפוח אדמה לוהט הספיקה לעבור כבר שלושה שרי ממשלה. השרים שהיו לפניה, ד"ר יובל שטייניץ ואופיר אקוניס, שמחו להיפטר מהאחריות לוועדה שהועברה כלאחר כבוד לרגב. גורמים מעורים טוענים שיותר מדיי ידיים מעורבות בוועדה, והן לא של מי שממהר להוציא תשובות שליליות לאלפי הפונים המתוסכלים.

"אין לי מילים לתאר לך מה עשו לנו", תיאר לגלובס אחד מיני רבים שפנה ושיתף בדבר האטימות שבה נתקל. הוא ביקש לחזור לישראל אחרי שליחות שהסתיימה בחו"ל. בית חדש כבר נשכר בארץ, החוזה לדירה בחו"ל הסתיים, הילדים בני חצי שנה, שנתיים וארבע נרשמו למסגרות בארץ, אבל הוועדה סירבה לבקשתו שוב ושוב. לכל אחד מהילדים ניתן נימוק אחר. לאם המשפחה לא הגיבו כלל ולאב - תשובה שלילית. בלי נימוק. "ואז נזכרתי, אנחנו חילונים. מה יש לנו להמשיך לנסות. רק אחרי שהפעלנו קשרים בדרגים הגבוהים ביותר קיבלנו אישור לחזור הביתה. אני מחכה שתוקם ועדת חקירה ממלכתית". מול אותו נוסע מתוסכל סיפרו ללוקאץ' נוסעים אחרים, שקיבלו אישור בלי כל בעיה. אחד מהם, יוני אדרעי מכפר חב"ד סיפר ללוקאץ' ש"הכול עבר חלק", "כתבתי בטופס שיצאתי מהארץ ואני רוצה לחזור. שנתקעתי, זהו". חסיד חב"ד יעקב מזרחי סיפר ללוקאץ' שנימק לוועדה כי הוא צריך להגיע לארץ "שאני גר בישוב ששם אנחנו מפיצים יהדות כך שבחג פורים יש המון פעילות". גם אצלו הכול עבר חלק.

את נ' שמתגוררת מזה 20 שנה בארה"ב ושנתקעה בארץ במשך חודשיים, עם ילד אחד מבין שלושת ילדיה ועם תחנונים לצאת מישראל ולחזור לחייה - זה לא רק מרגיז אלא זה בעיקר מתסכל. וסיפורים יש למכביר.

שר הביטחון בני גנץ ידרוש תשובות בישיבת הממשלה וגם אביגדור ליברמן מבקש לדעת מה מתחולל במה שהוא מכנה ועדת "קומבינה". ואולי, אולי הפעם משהו יזוז ולא לכיוון של עוד זריית חול בעיני הציבור. מקומבינה לקומבינה. מהמלוניות שהממשלה הודתה בכישלונן ואף סיפקה נתון למיעוט של מחויבי הבידוד שמפונים למלונית, הנתון עומד על 30% אבל כפי שפורסם בגלובס השבוע - ההערכות הן לכ-10% מכלל הנוסעים. ואז הן חזרו, אותן מלוניות עם הבטחות לטיפול אחר. הטיפול ייעשה באמצעות אזיק אלקטרוני שיינתן לבחירת הנוסעים שיהיו מוכנים להיות במעקב שמוכר יותר מעולמות של אסירים ובתמורה לכך להשתחרר מהמלוניות שקנו להן שם רע - לבידוד ביתי. ביום שני תנחת טיסת ארקיע מפרנקפורט, ו-100 מנוסעיה יהיו שפני הפיילוט הזה.

עיתונאי "הארץ" אורי משגב פרסם השבוע שורה של מקרים מקוממים - מבמאי הקולנוע  שלא הורשה לצאת מהארץ כדי לשפוט בתחרות יוקרתית בגרמניה ועד המשפחה המתגוררת באוסטרליה שביקשה לצאת מישראל למקום המגורים שלהם מעבר לים - אלא שההורים סורבו, והילדים, בני פחות מחמש דווקא קיבלו אישור חיובי. ויש נוסעים שפספסו פרידה מקרובי משפחה שנפטרו בינתיים בחסות האטימות של אותה ועדה.

ביום ראשון פנה גלובס למשרד התחבורה בבקשה לקבל נתונים על ועדת החריגים: ביקשנו לדעת כמה בקשות הוגשו, כמה סורבו, כמה אושרו ועל בסיס אלו קריטריונים. בתחילה השיב משרד התחבורה לשאלה שלא נשאל כלל ושלח לגלובס את רשימת הקריטריונים שעל-פיהם פועלת הוועדה, כלומר הסיבות שבגינן ניתן להגיש בקשות לאישור חריג: רפואיות, משפטיות, הומניטריות וכד'. חזרנו לדוברות - לא זה מה שביקשנו, אנא השיבו בהקדם לשאלתינו אותה גם חידדנו מחדש. זכינו להתעלמות חוזרת ונשנית ממשרד ממשלתי שאמור לספק תשובות לציבור. "הנושא בבדיקה" נאמר לנו. הבדיקה, נספר, טרם הסתיימה, אם שטרם התחילה.

נוהלי תעופה תמוהים שמצפצפים על הסכמים

גם לוועדת החוקה נמאס מהעמימות שאופפת את ועדת החריגים, עוד לפני שידור הכתבה שעוררה את המהומה - והיא דרשה ממשרד התחבורה להציג לה את ממצאי פועלה של הוועדה, מי קיבל אישור ועל סמך אלו קריטריונים. בוועדת הכלכלה חוזרת ועולה הסוגיה התמוהה שלא מאפשרת לאזרחים לצאת מהארץ בלי אישור חריג, לסטודנטים שלומדים בחו"ל ולאחרים שנתקעו בישראל. תהיות, כעסים ותסכולים הובעו בדיונים שנערכו לאחרונה. תשובות ממשרד התחבורה לא התקבלו, לפחות לא תשובות שמניחות את הדעת.

במסגרת מחדל סגירת השמיים, נכללות לא רק המלוניות והסלקציה שעושה המדינה לתושביה, עניין אחר מתייחס לנוהלי תעופה תמוהים שמצפצפים על הסכמי תעופה ושפוגעים כמובן בנוסעים. מה למשל? מדי יום נוחתים בנתב"ג מטוסי נוסעים ללא נוסעים אבל עם מטען בבטן המטוס, דוגמת טיסות קבועות של יונייטד ודלתא. המטוסים ממריאים עם מאות מושבים ריקים מפה בשעה שאלפי נוסעים, תושבי חוץ ברובם לא רק שנתקלים בסירוב לצאת מהמדינה או בבירוקרטיה מתישה אלא שגם אחרי שהם מקבלים אישור - אין להם איך לצאת היות שלו"ז הטיסות מוגבל. הוא כולל אומנם את הפקת הישרדות או ידוענים שמקבלים אישור לטוס אבל הוא לא מאפשר לרבים אחרים לצאת מפה. בקשה לגיטימית אחרי הכול.

מדוע לא לאפשר לנוסעים הללו לצאת עם המטוסים הריקים? הסיבה שסיפק השבוע מנכ"ל משרד התחבורה עופר מלכה היא שאי-אפשר למטוסים להגיע "עם קופסאות" ולצאת עם נוסעים משום שזה פוגע בעיקרון השוויוניות. עיקרון שהנוסעים לא יודעים אם לצחוק או לבכות לגביו אחרי שהם צפו בכתבה של לוקאץ' אמש או בכתבות של משגב לאורך השבוע. שוויוניות היא הדבר האחרון שאפשר להסיק מהן. איפה ואיפה דווקא כן. עוד נימק מלכה ש"הם (הנוסעים) חוזרים", למרות שנומק בפניו שמדובר בתושבי חוץ שרק רוצים לחזור לחייהם שמעבר לים הוא התעקש "שהם ירצו לחזור". וכך, בשקט בשקט נולדה לה תקנה חדשה שמציעה לנוסעים לחתום על התחייבות שלא יחזרו לישראל משך 60 ימים בתמורה לאישור הנכסף לצאת מן הארץ. ואם יידרשו לחזור קודם? שיתכבדו נא ויפנו לוועדת חריגים.

ביום חמישי ה-4.3 ידון בג"ץ בכמה עתירות שהוגשו נגד המדינה בטענה להפרת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו עם סגירת השמיים ומניעת האפשרות מאזרחים לשוב לביתם, כלומר מאזרחים מסוימים. האם בג"ץ יוביל לשינוי? המדינה שבה וחוזרת כי מטרת העל למנוע כניסת מוטציות מאפשרת להפר חוקי יסוד, אבל התנהלות אחרת של המדינה בכל הנוגע לכניסה לישראל הייתה יכולה למנוע לא רק כניסת מוטציות אלא גם כניסת נוסעים מאומתים, דרך קיומן של בדיקות עוד הרבה לפני שהן נכנסו כחובה, רק לאחרונה - ובעיקר דרך אכיפה.

ד"ר אשי שלמון הממונה על היחסים הבינלאומיים במשרד הבריאות אמר השבוע כי אלפי זיופים "נכנסים" לישראל מדי שבוע. מדובר בזיופים של אישורי ועדת החריגים (20 נוסעי טיסת יונייטד נתפסו עם אישורים מזויפים כאלה השבוע. מתוכם משפחה בת 13 נפשות שאף גורשה מן הארץ) ובזיופים של ממצאי בדיקת קורונה. בכתבה באולפן שישי דיברו הנוסעים למצלמה על הזיופים שקיבלו לגיטמיציה בחסות עצימת העין. "אם יש זיופים שילכו למשטרה", אמרה רגב למצליח הערב, ואיך הם ילכו למשטרה? ביוזמת הנוסעים שפנו לאפיק הזיופים? המדינה נכשלה ואפשר להגיד את זה בפה מלא, השאלה מי ישלם את המחיר. ואלה הם הנוסעים כמובן, ובעיקר אלה שוועדת החריגים ממשיכה לסרב לבקשתם, שספק אם היא נבדקה בכלל.

שר המשפטים בני גנץ הודיע היום (שבת), על רקע המתרחש בוועדת החריגים בנתב"ג, כי ידרוש להכניס נציג מטעם משרד המשפטים לדיוני הוועדה וכן לחשוף לציבור באופן שקוף את הקריטריונים שלפיה היא פועלת.

בכוונת גנץ להודיע בישיבת הממשלה שתיערך ביום שני, כי אם לא יתקבל מתווה שבמסגרתו כל ישראל שמעוניין להגיע ולממש את זכות ההצבעה שלו, לא יוארכו התקנות על נתב"ג המסתיימות ב-10.3 כלל, וזה יהיה באחריותו הבלעדית של נתניהו ויוכיח שהוא דואג לפוליטיקה לפני שהוא דואג לחיי אדם. גנץ ציין, כי יש זמן רב להיערך, וכי הוא קורא לנתניהו לא להביא להפקרות.

עוד כתבות

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"