גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התרופות היריבות משלבות כוחות כדי לייצר עוד חיסוני קורונה

החברות Sanofi ו-Novartis הן בין חברות התרופות הגדולות שהסכימו לעזור בייצור מנות חיסון שפותחו בידי מתחרות שלהן, כדי להבטיח הגברה משמעותית של אספקת חיסונים עד הקיץ

בקבוקון של חברת סאנופי עם חיסון לקורונה / צילום: Reuters, Martin Wagner
בקבוקון של חברת סאנופי עם חיסון לקורונה / צילום: Reuters, Martin Wagner

כמה מיצרניות התרופות הגדולות בעולם משלבות כוחות עם מתחרותיהן לייצור חיסונים נגד קורונה, בשיתופי פעולה יוצאי דופן שמבטיחים הגברה משמעותית באספקת חיסונים עד הקיץ.

באופן שגרתי, יצרניות תרופות גדולות מתחרות על מכירת תרופות לסרטן, דלקת פרקים ותרופות אחרות. אבל הצורך הנואש בחיסונים לקורונה הופך יריבים ארוכי שנים בתעשייה המאופיינת בתחרותיות גבוהה לחברים בזמן המגפה.

חברת Sanofi הסכימה לאחרונה לעזור בייצור החיסון מבית פייזר ושותפתה ביונטק, אחרי שהחיסון הניסיוני ש-Sanofi מפתחת בכוחות עצמה סובל מעיכוב של חמישה חודשים, מה שמשחרר קו ייצור של החברה בפרנקפורט.

"חיפשנו איך לעזור", אמר תומאס טריומף, סגן נשיא מחלקת חיסונים בחברה, שתחל ביוני בצעד הקריטי האחרון בתהליך שאחריו תייצר 125 מיליון מנות חיסון.

גם חברת Novartis הסכימה לעזור לפייזר וביונטק לייצר מנות נוספות. החברות Baxter International ו-Endo הסכימו לעזור לחברת Novavax לייצר את החיסון מתוצרתה.

"זו תקופה בה חברות התרופות אומרות לעצמן, 'נחזור לריב כשזה ייגמר. נילחם מלחמה עיקשת ואולי נוביל את המתחרות לפשיטת רגל, אבל כעת עלינו לעבוד יחד'", אמר ג'יימס ברונו, המייעץ לחברות תרופות.

שיתופי הפעולה, יחד עם אישור חיסונים חדשים וכיוונים אחרונים שעושות יצרניות החיסונים עצמן, עשויים להאיץ באופן משמעותי את ההפצה בכל העולם, בזמן שרשויות בריאות מנסות למהר ולחסן כמה שיותר אנשים לפני שמוטציות של הנגיף שעשויות להפוך אותו למדבק יותר וכך להשיג את קצב ההתחסנות.

מלאי החיסונים בהתחלה היה מוגבל כי יצרניות החיסונים היו זקוקות לזמן להגדלת יכולת הייצור ולהתגברות על בעיות ראשוניות בנושאים כמו השגת חומרי גלם.

החברות מספקות כמות גדולה דיה של מנות חיסון בארה"ב לחיסון 20 מיליון איש עד סוף החודש, אך כמות החיסונים שתיוצר עד יוני תספיק לחיסון 65 מיליון איש, כך לפי אנליסטים מחברת Evercore ISI.

"הכל נבנה מאפס, ולוקח זמן להקים את זה ולוודא שזה עובד כשורה"

ההתגברות על היריבות בין החברות עשויה להיות החלק הקל, מפני שהשותפות יצטרכו גם ללמוד במהירות את התהליך המורכב של ייצור חיסונים ולהתקין את המכונות הנחוצות לכך.

העברת הידע לייצור חיסוני רנ"א שליח (mRNA) כמו אלה שמייצרות פייזר וביונטק וחברת מודרנה היא אתגר קשה במיוחד מפני שהטכנולוגיה הגנטית שבבסיס החיסונים עדיין חדשה, כך אומרים מומחי ייצור. מה שקשה במיוחד הוא הגברת הייצור של המעטפות השמנוניות העוזרות להגן על המולקולות הנושאות רנ"א שליח לתאי המטרה.

"זה הכל נבנה מאפס, ולוקח זמן להקים את זה ולוודא שזה עובד כשורה", אמר ג'ים רובינסון, יועץ ייצור שעבד בעבר עם Sanofi ועם חברת Merck.

בינתיים, רק חיסונים של פייזר ביונטק ומודרנה מאושרים לשימוש בארה"ב, אם כי חיסון מתוצרת Johnson & Johnson עשוי לקבל אור ירוק עוד השבוע.

שיתופי הפעולה בייצור הם הודגמה האחרונה ליריבות תעשייתיות המשלבות כוחות למלחמה במגפה, החל בשיתוף פעולה במחקר.

הם בונים על מאמץ של שנה של חברות התרופות ואחרות להגביר את יכולת הייצור של הכל מבקבוקונים המכילים את מנות החיסון ועד חומרי הגלם המרכיבים אותם.

שיתופי הפעולה מחברים בין חברות שלפני המגפה הגישו בקשות לפטנטים, פרסמו פרסומות מתחרות ושלחו נציגים להבטיח מכירות של התרופות מתוצרתן.

פייזר, המייצרת תרופות לטיפול בסרטן המתחרות במוצרים מתוצרת Sanofi ו-Novartis, וביונטק החלה בשיתופי פעולה עם חברות אחרות על מנת כמעט להכפיל את יכולת הייצור שלה ב-2021 לשתי מיליארד מנות.

"אנו כל הזמן בודקים הכל על מנת לנסות לייצר יותר משתי מיליארד מנות", אמר בראיון מנהל הכספים של פייזר פרנק ד'אמליו.

הייצור אינו יכול להתחיל בן לילה

ייצור חיסונים הוא תהליך מסובך שלעתים מצריך גם הכשרת כוח אדם, עדכון מכשירי ייצור וקניית ציוד חדש, כגון משאבות, צינורות ומכלי תרבית מפלדה. ואחרי כל אלה, הייצור לא יכול להתחיל ללא אישור של סוכנויות תקינה.

חברת Sanofi תבצע מילוי וסגירה, שלב מוכר בתעשיית החיסונים בו הבקבוקונים ממולאים במנות החיסון, נסגרים ומוכנים למשלוח, כך אמר טריומף. הוא הוסיף שלחברה שישה חודשים פנויים לפני שתצטרך להסית משאבים לגרסה שהיא מפתחת לחיסון נגד קורונה.

החברה עדיין הייתה צריכה לרכוש מכונות המתאימות לבקבוקונים של פייזר בגלל ש-Sanofi משתמשת בבקבוקונים אחרים לחיסונים שלה, וכמו כן לרכוש מקפיאים לאחסנת מנות החיסון בטמפרטורות מתחת לאפס.

"כל הגורמים האלה מאוד שונים לעומת המעבר מייצור מוצר אחד לייצור מוצר אחר", אמר טריומף. ביום שני הודיעה החברה שתעזור במילוי וסגירה גם עבור חברת Johnson & Johnson והחיסון שלה.

גם Novartis חתמה על הסכם לבצע מילוי וסגירה עבור פייזר וביונטק, והמפעל של החברה בשווייץ אמור לספק מנות כבר ביולי הקרוב, כך אמר סטיפן לאנג, המפקח על הייצור והאספקה בחברה.

לאנג אמר שהחברה עושה שינויים אחרונים בקו הייצור, מעסיקה עובדים נוספים ומעבירה את ייצור התרופות האחרות שלה למקומות אחרים על מנת לפנות מקום לייצור החיסון לקורונה.

ב-Novartis מדברים עם החברות לגבי עזרה בצעדים ראשוניים בייצור חיסוני רנ"א שליח שקשה להגדיל את קנה המידה שלהם, אמר לאנג. הוא לא פירט מיהן החברות האלה.

גם חברת אסטרהזנקה (AstraZeneca) שהחיסון שלה מאושר לשימוש בבריטניה ובכמה מדינות אחרות ומודרנה חתמו על הסכמים על חברות קבלניות לייצור מנות החיסון.

אסטרהזנקה, שהודיעה באפריל שתכפיל את קצב ייצור החיסון שלה לקורונה למרות כמה בעיות ייצור בעת האחרונה, ממשיכה לחפש דרכים להרחבת הייצור. החברה הודיעה לאחרונה שתגדיל את האספקה דרך שותפות קיימת שלה עם החברה הגרמנית IDT Biologika.

לחברת Novavax, שהחיסון שלה נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, אין מפעל ייצור, והיא חייבת להסתמך על חברות אחרות לייצור הזריקה.

בחברת Baxter הודיעו החודש שעבר שאחד המפעלים שלה בגרמניה יעזור במילוי וסגירה של החיסון של Novavax.

באופן דומה, חברת Endo הסכימה לבקשת ממשלת ארה"ב לעזור בייצור חיסונים, כך אמר רוברט פולקה, המפקח על ייצור בחברה.

בחברה נאלצו לעשות רק שדרוגים קלים במפעלה ברוצ'סטר, מישיגן, המייצר מוצרים להזרקה באופן סטרילי והיה בו מקום לייצור נוסף.

"זה כמו שתהיה לי המכונית, אבל אני צריך להרכיב צמיגים חדשים מאחור ומסנן אוויר חדש במנוע", אמר פולקה.

חברות נוספות עשויות ללכת בעקבות אלה. Merck, שהיא חלוצה בפיתוח חיסונים, נמצאת בדיונים עם חברות לגבי שימוש במומחיות שלה לאחר שביטלה שתי תוכניות לפיתוח חיסון לקורונה שהציגו תוצאות לא מרשימות. טבע הישראלית גם היא מנהלת מגעים דומים.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב