גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין לי כוח אדם. אין להם מוטיבציה לחזור. אני מבין שעד יוני 2021, כשייגמרו תשלומי החל"ת, לא יהיו לי עובדים"

ניר הראל - נשוי, בן 39, אב לשלושה (שתי בנות ובן), גר בקיבוץ גינוסר ● יועץ עסקי ובעלים של בר-מסעדה "עיוני" במטולה ● " לפני המשבר העסקתי 15 עובדים במסעדה, והיום יש לי בין שניים לשלושה עובדים" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

ניר הראל,בעלי בר–מסעדה "עיוני" במטולה / צילום: נעמה הראל
ניר הראל,בעלי בר–מסעדה "עיוני" במטולה / צילום: נעמה הראל

ניר הראל, הבעלים של "עיוני" - בר-מסעדה במטולה, ועד לאחרונה הבעלים של סטודיו פלילאטיס בעיר הצפונית, כועס על המדינה. הוא מכיר את העולם העסקי - לא רק כבעל עסקים ויזם אלה גם כמי שמעניק ייעוץ עסקי מזה שנים לאלפי אנשים שמעוניינים לפתוח עסק או לקדם עסק קיים - והוא לא מצליח להבין איך מתקבלות החלטות הממשלה בנוגע לעסקים ולעצמאים לכל אורך משבר הקורונה.

"אני כועס על המדינה כעס מאוד גדול. אני כועס שהמדינה יוצאת מנקודת הנחה שכעצמאי אתה קודם כל גונב אותה, ורק אחרי שמטיחים בך את זה הם באים ונותנים לך את מה שמגיע לך, וגם אז זה רק חצי ממה שמגיע לך באמת", הוא אומר. "עד שהגיעו אלי המענקים לקח הרבה מאוד זמן, וכשקיבלתי זה לא היה קרוב למה שהייתי אמור לקבל. גם אם בסוף קיבלתי אחלה מענקים מהמדינה, סכומים שמסייעים לי, ביחס לעסקים שיש לי הייתי צריך לקבל הרבה יותר".

הבעיה, אומר הראל, טמונה בעובדה שמי שמקבל את ההחלטות מעולם לא היה בעל עסק ולא ניהל עסק. "אם בממשלה ובאוצר היו חיים את העסקים בארץ ויודעים מה זה עסק באמת - אז הם היו מקבלים החלטות אחרות לגמרי לגבי המגזר העסקי.

"הם יושבים במגדלי השן, במשרד האוצר ובממשלה, והם אנשים מלומדים, חכמים שיודעים לעשות ניתוחים כלכליים, אבל אין להם טיפת הבנה בעסקים. אני טוען ששר חינוך צריך להיות קודם מנהל בית ספר ושר ביטחון צריך להיות קודם רמטכ"ל ואותו דבר באוצר. שר אוצר ופקידי האוצר צריכים להיות בעלי ניסיון בעסקים. הם לא יכולים להנחית הנחיות על העצמאים כשהם לא מבינים ולא יודעים מה זה מחזור, מה זה התנהלות כלכלית ומה נדרש כדי להחזיק עסק בישראל היום".

הראל, בן ה-39, חי את עולם העצמאים והעסקים הקטנים מאז שהשתחרר מהצבא. את העסק הראשון שלו הוא הקים ב-2012 כשהיה סטודנט, מתוך דירה שכורה בכפר גלעדי שחלק עם מי שהייתה אז בת זוגו, נעמה, ובהמשך נישאה לו. השניים הכינו פיצות בדירה הקטנה וגם את המשלוחים עשו בעצמם על אופניים.

ב-2014 הוא החליט להקים את מסעדת "עיוני" במטולה, שהפכה אט אט למקום מפגש לצעירים ולמבוגרים, לוקשיין פופולרי להצעות נישואין, מקום מפגש למשפחות ובמקביל מקום שצעירים הגיעו אליו לשתות בירה.

"להקים עסק בישראל זה קשה, ולשרוד את השנים הראשונות זה קשה, ובפריפריה זה עוד יותר מורכב. בפריפריה יש מחזור עסקי מאוד קשה. אתה צריך להיות חזק מאוד בראש ומתוכנן או בעל גב כלכלי חזק כדי לא ליפול.

"העבודה פה היא עונתית ויש פרקי זמן ממושכים שאין איש בעסק. בין אוגוסט לחגים הקופות שלך נמצאות על אפס ועל הפסד ובחורף לפני השלג יש לך תקופות ריקות מאדם בעסק. אנחנו מתבססים על תיירות, כי אין הרבה תושבים בצפון, אז בין החופשות והחגים אין כמעט הכנסות. לוקח 3-4 שנים לייצב עסק. והצלחתי. הגעתי למצב שהעסק שלי יציב ובמגמת עלייה, אבל בדיוק כשייצבתי אותו - הגיעה הקורונה".

שנה לפני שהגיעה הקורונה, בינואר 2019, פתח הראל יחד עם אשתו נעמה, ובהובלתה, עסק נוסף במטולה - "המרכז לפילאטיס". במקביל הוא שימש כיועץ עסקי לבעלי עסקים רבים, באופן פרטי ודרך תוכנית ייעוץ שמעניקה המדינה.

הסגר הראשון סגר לו את כל העסקים בבת אחת. "זה היה רגע שבו פחדנו פחד מוות. לא ידענו מה לעשות. כל ההכנסות נמחקות ביום אחד ואתה נשאר רק עם ההתחייבויות וההוצאות", נזכר הראל.

אבל המוח היזמי של הראל הביא אותו למצוא דרכים להתמודד. "לא ידענו כלום על המחלה אבל הבנתי שאני צריך להמשיך לעבוד. אז כבר בימים הראשונים של הסגר הראשון פיתחתי מסכת פנים, הלכתי למפעל וייצרתי אותה והתחלתי למכור אותה.

"עברתי מחברה לחברה, מבניין לבניין מדלת לדלת ומכרתי, העיקר להמשיך לגלגל מחזור. עשיתי מזה כסף לא רע, אבל אז הגיעו המשלוחים מסין וכל הארץ נכסנו למכירות של זה, אז הפסקתי עם זה".

בשלב הזה הבין הראל שהוא חייב לשנות משהו בהתנהלות העסקית שלו כדי לשרוד את התקופה. "הבנתי איך לעבוד עם הקורונה - שזה אומר לצמצם הוצאות.

"קבעתי תוכנית עסקית חדשה לקורונה עם ניתוח כדאיות, עשיתי טסטים לתוכניות עסקיות והגעתי למסקנה שאני צריך להוזיל בעלויות שלי, גם בעלויות העסקיות וגם באישיות. בדקתי את כל ההוצאות וכל העלויות ואמרתי אני מקצץ בכולם.

"התקשרתי לכל החברות והספקים ואמרתי 'אתה עושה הנחה?' ומי שאמר לי 'לא', התנתקתי ממנו ויצאתי מהחוזים איתו. הורדי את כל ההוצאות למינימום האפשרי. וכל הזמן הזה כל העסקים סגורים ויורד כסף על שוטף פלוס 30, שכירויות, ארנונה, ביטוחים, ביטוחי רכב - הוצאות של עשרות אלפי שקלים".

הראל הבין שהוא צריך לעשות יותר כדי להחזיק את הראש מעל המים. "הבנתי שאני חייב לסגור את העסק של הפילאטיס", הוא אומר. "כל ענף הכושר היה סגור חודשים ארוכים, אז לא היה סיכוי לשרוד בתחום".

הזכרת שקיבלת מענקים. הם סייעו לך?
"בהתחלה סיפור המענקים היה ביזיון. בפעימה הראשונה והשלישית הם נתנו מענק לפי מחזור 2018. הבעיה שלי הייתה שב-2018 לקחתי 400 אלף שקל מהרווחים מהמסעדה והייעוץ העסקי והעברתי להשקעה בפתיחת המרכז לפילאטיס.

"אז בשנה הזאת, למרות שהיא הייתה שנה טובה, לא הראיתי רווחים גדולים. כל העסקים שלי תחת עוסק מורשה אחד, ולכן הכול מחושב יחד. אז לא קיבלתי פעימה שנייה ושלישית בכלל. אמרו לי שלא מגיע לי בגלל שיש לי רווחים נמוכים בשנת 2018. ניסיתי לומר לרשות המסים שאני משלם כבר 15 שנה מסים וביטוח לאומי כמו שצריך וההכנסות שלי טובות, ולמה לא לבחון לפי הכנסות 2019, אבל לא היה עם מי לדבר. בהמשך כבר קיבלתי מענקים אבל לא סכום קרוב למה שהייתי זכאי".

הראל התאים את עצמו לתקופה, הקים מאפס מערך משלוחים ועבד. אחרי הסגרים הוא ניסה להחזיר את העובדים לעבודה וגילה שמדובר במשימה בלתי אפשרית. "לפני המשבר היינו פתוחים כל יום מתשע בבוקר עד אחת בלילה, ובתקופת הסגרים צמצמתי את השעות למספר שעות ביום. כשפניתי לעובדים שיחזרו הם אמרו לי 'אני מקבל 6,000 שקל בחודש בלי לעבוד, אתה תשלם לי יותר?', אמרתי להם שסביר להניח שלא כי אני עובד במתכונת מצומצמת, אז הם אמרו לי שהם לא חוזרים.

"ניסיתי לגייס עובדים אחרים והם אמרו לי בלי בושה שהם יבואו אם אני אשלם להם בשחור כדי שיוכלו להמשיך לקבל חל"ת. לזה אני לא מוכן. אז נשארתי בלי עובדים כמעט. אין לי כוח אדם. אין להם מוטיבציה לחזור. לפני המשבר העסקתי 15 עובדים במסעדה, 8 במשמרת, והיום יש לי בין שניים לשלושה עובדים. אז אני פותח בשעות מצומצמות ועושה מה שאני יכול. אני מבין שעד יוני 2021, כשייגמרו תשלומי החל"ת, לא יהיו לי עובדים".

"הבעיה" הנוספת של הראל הייתה שהוא התאמץ שלא ליפול, צמצם הוצאות וחשב על דרכים להמשיך לעבוד, ובעקבות זאת הוא צמצם את הפגיעה במחזור שלו אל מתחת ל-40% - מה שהוביל לכך שמשך חודשים הוא לא היה זכאי למענק וגם לא היה זכאי להטבות בארנונה שפרסמה המדינה.

"שיניתי את כל העלויות, צמצמתי מנות בתפריט, צמצמתי עובדים - אז התחלתי להרוויח שוב, ואם המחזור נפגע ב-35% אז חודשים מסוימים לא הייתי זכאי לסיוע. זה שעבדתי ולא רציתי להיות עול למדינה פגע בי בסוף. גם למענק של הפגיעה המתמשכת אני לא זכאי. ולמה? כי הורדתי את כל עלויות השכירויות, הורדתי את עלויות העובדים ואת כל ההוצאות וייעלתי את עצמי. המלאי שלי קטן בעשרות אחוזים, החשמל יורד, הביטוח ירד ועוד ועוד".

מנגד אומר הראל, הביורוקרטיה לא נגמרה בתקופת הקורונה. "הביורוקרטיה של העסק, רישיון עסק ורישיון מכבי אש למשל, לא נחסכו לנו בשנה הזאת. לא עשו לנו הנחות, למרות שרוב הזמן העסק היה סגור. ולהיפך, מכבי אש הפכו לרגולטור כמו המשטרה והציבו דרישות נוספות שאם אתה לא עומד בהן אתה בחוץ. עדיין צריך אישורים ולשלם לכל הגופים כשהעסק שלך בכלל לא עובד".

אבל הראל לא נשבר. הוא מתרומם ומצליח. "בסוף שנת 2020 עשיתי רווחים כמו בסוף 2019", הוא אומר. המסר המרכזי שהוא מבקש להעביר לעסקים שרוצים לצלוח את המשבר הוא "מי שיודע להביא את המכונה שלו למצב שהיא לא תלויה בו הוא זה שיצליח לעבור את הקורונה. אתה הבוס של העסק ולא העסק הוא הבוס שלך".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי